CANVIA DE MANS UNA CADENA DE DISTRIBUCIÓ BARCELONINA

El grup Eroski compra el 75% de Caprabo per 1.125 milions

La cooperativa basca mantindrà els llocs de treball i la marca catalana

La Caixa conserva el 9% del capital i les famílies Carbó, Botet i Elías, un altre 16%

1
Es llegeix en minuts
MANUEL CABELLO / BARCELONA

Després de diversos mesos a la venda, Caprabo ha desfullat al final la margarida i d'entre els cinc compradors que la pretenien finalment s'ha quedat amb Eroski. El grup basc pagarà 1.125 milions d'euros pel 75% de l'ensenya catalana. Les tres famílies fundadores (els Botet, els Elías i els Carbó) es mantenen en l'accionariat de l'empresa amb el 16% de les accions, mentre que el quart accionista de la cadena de supermercats, La Caixa, ven l'11% de la seva participació i es queda amb el 9%.

El grup de Mondragón es compromet a mantenir els 16.000 llocs de treball del grup català, l'ensenya Caprabo (almenys a Catalunya) i la seu social a Catalunya. Amb aquesta adquisició, Eroski es consolida com un dels tres grans del sector de la distribució a Espanya (amb Carrefour i Mercadona) i entra amb força en el mercat català, on fins ara comptava amb cinc hipermercats.

TREBALLADORS PROPIETARIS

El grup Eroski-Caprabo passarà a comptar amb 2.348 establiments, gairebé 48.000 treballadors i una facturació global de 8.610 milions d'euros. Unes xifres que difereixen una mica de les dades d'Alimarket, publicació especialitzada en el sector de la distribució, que rebaixa la xifra d'establiments de les dues empreses a 1.773 al tancament de l'exercici 2006. Eroski, que funciona en règim de cooperativa, oferirà als empleats de Caprabo la possibilitat de comprar una part de la propietat de la cadena, mitjançant una aportació de capital.

Notícies relacionades

Dels 1.125 milions d'euros en què està valorada l'operació, segons fonts del sector ja que cap de les parts afectades va oferir ahir xifres, 975 milions seran per a la part venedora, mentre que els 150 restants corresponen a la part proporcional del deute de Caprabo que assumirà Eroski.

L'acord va acontentar tothom. A les dues parts, per descomptat, però també als sindicats i al Govern català. El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va comentar ahir que era la solució que "més s'acosta a la ideal". A més d'Eroski, per Caprabo pugnaven el grup de capital risc Permira (propietari dels supermercats Dinosol), Carrefour, Alcampo i El Árbol.