La reacció borsària

La Seda de BCN puja el 5% pel pacte amb Cepsa

Els inversors reben amb alces la formació de la primera química espanyola

El conseller Huguet diu que "potenciarà el clúster petroquímic i la R+D catalana"

2
Es llegeix en minuts
XAVIER SALVADOR / BARCELONA

Els inversors borsaris van saludar ahir amb compres la notícia que La Seda de Barcelona i la petroquímica Cepsa ultimen un acord per constituir la primera indústria química espanyola. Les accions de la companyia catalana van acabar la sessió a un preu de 2,50 euros, que va suposar una revalorització del 5,04%. Els títols de Cepsa van tancar sense variació, a 66,95 euros, cosa que es va interpretar com que l'operació divulgada ahir resultava especialment profitosa per al grup que presideix Rafael Español.

La Seda de Barcelona adquirirà Intercontinental Química (Interquisa), una de les principals companyies de la divisió petroquímica de Cepsa. Aquesta societat posseeix dues plantes de producció, una al polígon San Roque de Cadis i una altra a Mont- real (Canadà). En una primera fase, l'empresa catalana només adquirirà els actius espanyols, mentre que Cepsa conservarà el negoci internacional d'Interquisa. La reciprocitat està present en el disseny de l'operació: Cepsa prendrà un percentatge del capital de La Seda de Barcelona.

PENDENTS DEL CONSELL

Com va avançar ahir aquest diari, el consell d'administració coneixerà en la reunió de dimarts que ve de boca del president de La Seda els detalls de l'adquisició. En aquell consell també s'aprovarà una ampliació de capital que, segons el comunicat oficial enviat ahir a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), no es destinarà a finançar la compra d'Interquisa. "El propòsit és obtenir recursos per pagar la compra de la factoria d'Eastman a San Roque i altres serrells del pla d'expansió", van assenyalar fonts del consell de la firma catalana.

CANVI DE VERSIÓ

Encara que dijous els portaveus oficials de La Seda i de Cepsa van negar taxativament a preguntes d'aquest diari qualsevol contacte entre les dues empreses per formalitzar la compra, ahir la companyia química catalana es va veure obligada a admetre a instàncies de l'autoritat borsària que els dos grups "han iniciat converses preliminars" tendents a la integració "en el marc dels seus respectius projectes estratègics".

Notícies relacionades

"L'expansió de La Seda és bona. L'augment de la seva massa crítica potenciarà el clúster petroquímic català i permetrà fer R+D amb les universitats", es va felicitar el conseller d'Innovació i Empreses, Josep Huguet, al ser preguntat ahir sobre les conseqüències de la creació de la primera indústria química espanyola amb base a Barcelona.

L'interès de La Seda per Interquisa és doble. Tant per la solidesa que aporta a la base accionarial la incorporació al capital de Cepsa --propietat de la multinacional francesa Total i del Banco Santander--, com pel fet que Interquisa fabrica matèries primeres essencials per a la producció del plàstic anomenat PET, un polièster que produeix La Seda per incorporar a tota mena d'envasos (especialment els alimentaris) i del qual és líder europeu.

Temes:

CEPSA Empreses