Blusens, electrònica de consum

El rei gallec de l'MP3

3
Es llegeix en minuts
CARMEN JANÉ / BARCELONA

TECNOTENDÈNCIES

La companyia va facturar l'any passat 60 milions d'euros, la majoria vinculats als reproductors de música, i en preveu 100 milions per al 2008.

El fundador, José Ramón García, ha obtingut el premi nacional al jove empresari. Té uns 50 empleats a Santiago i Madrid.

Blusens presumeix de vendre més reproductors MP3 que Apple a Espanya. I de col.locar-los més ràpid al mercat i de ser més innovadors. Però el seu principal mèrit, a aquestes altures, és haver-se convertit en tot just cinc anys en una companyia que fa R+D en tecnologia des de Santiago de Compostel.la i Madrid, fabrica a la Xina i crea filials a Mèxic, els Emirats Àrabs i Malàisia. Un Zara que no aspira a competir amb Prada.

"Nosaltres no juguem a la lliga d'Apple, perquè ells són una companyia global. Volem estar per sota de les grans marques però per sobre dels que només volen vendre més barat", explica José Ramón García, president i cofundador de la companyia als seus 35 anys, que acaba d'obtenir el premi nacional al jove empresari. Els seus MP3 són líders en la franja més barata de l'iPod, els que se situen entre els 79 i 99 euros, amb un giga de capacitat.

Però el seu catàleg comprèn també des de televisors LCD fins a gravadors DVD i reproductors de vídeo portàtil, a més de mòbils molt simples, altaveus per a equips de cine a casa i auriculars. Qualsevol cosa que sigui tendència."Els productes d'electrònica s'han convertit en una moda, i nosaltres dediquem molt esforç a captar les tendències", comenta.

Una vegada detectades, els enginyers perfilen com ha de ser el producte i una fàbrica a la Xina --va començar llogant-ne els serveis i ara en són propietaris-- li dóna forma física. Ni tan sols produeixen ells mateixos tot el dispositiu."Surt més a compte comprar-los al principal fabricant", explica. I una vegada acoblat, el producte pot arribar per via aèria des de Hong Kong fins a Barcelona en menys d'un dia. Poca estructura pròpia (50 persones a Santiago i 30 més a Madrid), molta agilitat i una reinversió constant dels ingressos, dels quals destinen el 10% a recerca i desenvolupament i un altre 5% a màrqueting.

"En la globalització, la base és el disseny. Els negocis es fan amb societats conjuntes (joint-ventures)i no sobre el que es produeix a les fàbriques", assegura García.

I també s'ha de saber adaptar-se al mercat. El secret de l'èxit dels seus MP3 està en l'obertura del sistema, que permet descarregar qualsevol arxiu no protegit (és a dir, sense DRM)."Volem vendre música a través de la comunitat on line que hem creat per als nostres reproductors, però estem pensant en models de molta varietat a un preu més ajustat. Aquest és un país de pirates i la gent paga un euro per enviar un missatge de text, però no per una cançó", assenyala.

Blusens vol competir no solament per preu. Els seus lectors comencen a incorporar connexions Bluetooth i wi-fi, que permeten descarregar música sense ordinador o utilitzar Skype (el popular programa de telefonia per internet), i ja pensen en navegadors GPS amb cartografia en tres dimensions, que estan desenvolupant des de la seva empresa filial Opera Wireless amb la noruega Blom, proveïdor de Microsoft. Per a cotxe i com a dispositius personals.

Cap a la llar digital

Notícies relacionades

També planegen televisors amb connexió sense fil i televisió digital terrestre capaços de connectar-se amb altres aparells de la casa."La gent està farta de tenir tants aparells a casa. Hem de simplificar i anar a aparells interactius i desenvolupaments de llar digital".

Però tot i la seva espectacular progressió, segons el parer de García, encara no han aconseguit res."Si veiem d'on venim i on hem arribat, tenim molt, però no ens podem conformar".