empreses

Aspic, càtering de luxe: Croquetes d'excel.lència

En un any, l'empresa s'ha situat entre els grans del servei d'alta cuina portada a domicili

3
Es llegeix en minuts
CARMEN JANÉ / BARCELONA

ACTIVITAT Càtering a domicili i a locals concertats.

PROJECTES Obertura d'un establiment de degustació.

Eduard Casanovas, Quique Roca-Umbert i Carlos Miró van començar amb Aspic fa un any i mig amb la idea de crear el càtering més exclusiu. Orgullosament experimentats en la restauració a domicili en grans firmes del sector com Vilaplana i Merces, i amb l'empenta de Miró, propietari de Porsche Ibercarrera, es van esforçar a quadrar un cercle: "Fer croquetes que fossin tan exclusives com un automòbil de luxe".

Però Aspic fa molt més que arrebossats. Suggeriments del xef Toni Valiente i de l'assessor de pastisseria, Abraham Balaguer, per al menú d'aquestes festes: ous pochés amb parmentier de patata i tòfona blanca, cruixent de porcell amb pinya al caramel i api, i com a postres, "una exquisidesa", assenyalen, pa amb tomàquet i cremós de xocolata. Tot amb els millors vins i la posada en escena més escollida.

Edificis com a menjadors

L'empresa ofereix els seus serveis a domicili i en locals concertats, com la Casa Batlló, Mas Bonvilar, el Mirabé, les Drassanes, el Convent o fins i tot Sant Miquel del Fai, que converteixen en selectes restaurants per un dia per a casaments, altres celebracions familiars o esdeveniments de companyies. Però en aquestes festes també abunden els banquets d'empresa. "Hem treballat per a Novartis, Abertis, Mitsubishi, Fira de Barcelona, Barcelona Meeting Point, DCompany, Grup Zeta, els premis Laureus...", enumera Casanovas.

I sempre amb l'excel.lència com a meta. "Si no acabem un esdeveniment repartint targetes, no estem contents", assenyalen. El boca a orella del seu bon fer s'ha convertit en la seva principal, i gairebé exclusiva, eina de màrqueting, sobretot quan és el moment de competir amb els xefs llorejats com ara Ferran Adrià o Sergi Arola, que comencen a muntar les seves pròpies empreses de càtering a domicili. "De càterings n'hi ha molts, però no tots volen arribar a la cuina més alta", expliquen.

Alguns particulars s'apunten també a la comoditat del tot a casa, sobretot en festes com Nadal. "Podem subministrar només el menjar o donar el servei complet", afirma Roca-Umbert. Una brigada de cambrers i cuiners ocuparan des de tres hores abans la casa, que tornaran a deixar impecable una hora després d'haver-se acabat l'àpat. "En les celebracions familiars hi ha cada vegada més gent, perquè les famílies són més nombroses i cada vegada menys gent cuina. Amb aquest sistema, hi ha mestresses de casa que fins i tot se'n poden anar a la perruqueria abans d'un banquet", explica Casanovas.

El preu d'un servei semblant --depenent del menú-- és comparable, asseguren, al d'anar a un restaurant de primer nivell "com el Drolma, el Gaig o el Hoffman", afegeix. I si es vol per festes, s'haurà d'afegir un suplement perquè els cambrers treballen en festius.

Com a empresa, Aspic té un equip mínim de nou persones, que s'encarreguen de la logística, de renovar els menús i innovar en les formes de presentació, des de la decoració a les estovalles i el servei de taula. "L'attrezzo és tan important com el menjar", sostenen.

Notícies relacionades

"La plantilla s'estira com un xiclet, perquè depenem del volum de l'esdeveniment que organitzem", expliquen. La selecció de personal és part del seu èxit. "Som molt exigents, preferim universitaris que saben com comportar-se i funcionen millor que el cambrer de tota la vida perquè són més educats", diu Casanovas.

Aquests afanys --encara que asseguren que disfruten tant treballant que fins i tot queden fora de la feina-- tenen com a missió complir un repte: que el plat arribi perfecte i calent a la taula. El punt més difícil, diuen, de tot el procés.