Entrevista amb Jean-Philippe Courtois

"Europa ha de reforçar el sistema de patents"

3
Es llegeix en minuts
CARMEN JANÉ / BRUSSEL.LES / ENVIADA ESPECIAL

EDAT 45 ANYS

CURRÍCULUMRESPONSABLE DE LA DIVISIÓ DE VENDES, MÀRQUETING I SERVEIS DE MICROSOFT CORPORATION EXCEPTE PER ALS EUA I EL CANADÀ. VA ENTRAR A MICROSOFT FRANÇA EL 1984

És l'home de Bill Gates i Steve Ballmer a Europa i a la resta de mercats que no són Amèrica del Nord. I com a tal, és l'encarregat de bregar amb la Comissió Europea i el seu zel sobre la protecció de la competència a Europa, que ja ha costat a la companyia unes quantes multes.

--¿Hi haurà una versió diferent de Windows Vista per a Europa?

--Hem estat més de nou mesos tenint profundes converses amb la Comissió Europea sobre aquest tema, i hem integrat els suggeriments que ens ha fet perquè en tinguin una versió igual, amb la mateixa experiència d'usuari i els mateixos productes.

--¿Vol dir que no s'han repetit els problemes que hi va haver amb el reproductor de vídeo?

--Fa dos anys vam treure una versióWindows XP N, sense el reproductor, però els usuaris se'l descarregaven igualment. El que ara hem assegurat és que qualsevol programa funcioni ambWindows Vista: navegadors d'internet, antivirus... Hem integrat enllaços d'altres fabricants perquè els usuaris puguin elegir.

--¿I què passa amb la multa?

--En el passat ja vam pagar el que ens va tocar, i si ens toca fer-ho, ho farem. Però seguim amb converses per assegurar que entenen la nostra postura i el nostre compromís amb la interoperabilitat dels programes.

--¿Bill Gates ha anat a Brussel.les a donar un nou impuls a les patents de programes?

--No ho crec. Bill ve a Brussel.les un parell de vegades l'any i parla amb els governs sobre com poden fer servir la tecnologia. Les patents únicament són una part de la qüestió, però el nostre interès és que Europa necessita un règim més fort sobre propietat intel.lectual que protegeixi les invencions.

--¿I com?

--Microsoft ha obert el catàleg de patents en una iniciativa anomenadaIP Ventures, que connecta els nostres centres de recerca, inversors i el nostre grup de negoci per transferir tecnologia. Hem anunciat 10 transaccions a tot el món, sis d'aquestes a Europa. El debat a Europa evoluciona lentament, però penso que a Brussel.les se n'adonen que les patents són un element clau per a la competitivitat a Europa en aquest món global, i que la Xina o l'Índia han legislat molt aviat sobre patents i que Europa ha d'anar ràpid si no es vol quedar fora i veure com altres patenten les seves invencions.

--¿Què suposa l'acord de col.laboració amb Novell sobre Linux?

--És important en moltes parts. És un acord de negocis per treballar conjuntament amb els clients que fan servir Linux; és sobre interoperabilitat, per permetre que els estàndards es relacionin --servidors que facin anar diferents operacions en entorns de virtualització--; i, després, és sobre propietat intel.lectual. Per primer cop una companyia de programes comercials com Microsoft es dirigeix al món del codi obert per crear una protecció més àmplia dels consumidors quan instal.lin software lliure als seus ordinadors.

--Acaben d'estrenar un reproductor de música, Zune, als EUA. ¿Quan s'estrenarà a Europa? ¿No és una mica tard ara que Apple té la majoria del mercat?

--No hem anunciat res. Volem veure com funciona als Estats Units abans de presentar-lo a un mercat global. Zune no és només un reproductor musical. Permet una experiència divertida en vídeo, imatges i música utilitzant tecnologia sense fil, i la clau és l'experiència social. La gent ha fet servir l'iPod com un exercici solitari, però ara podran compartir la música amb amics i família sense violar els drets d'autor. És un nou nivell d'innovació, com el de la nova Web 2.0, per crear contingut i compartir-lo.

Notícies relacionades

--¿Què ha passat que sembla que Microsoft ha descobert el poder de la col.laboració?

--Els programes permeten a les persones treballar juntes. I la tecnologia parla entre ella. Si es col.labora s'és més productiu. I a la gent li agrada compartir... (somriu).

Temes:

Patents