Batalla als mercats

Brufau afirma que Gas Natural encaixa en qualsevol fusió

El vicepresident de la gasística recol.loca la companyia al tauler de les aliances

El directiu admet que l'opa pel control d'Endesa ha quedat "obsoleta"

2
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

El president de Repsol, Antoni Brufau, va assegurar ahir a Barcelona que Gas Natural, de la qual la petrolera és la segona accionista darrere La Caixa, encaixa "en qualsevol combinació empresarial" en el sector energètic. Després de recordar que ha estat considerada la segona distribuïdora de gas mundial, va afegir que la companyia, de la qual és vicepresident, "està en una posició de privilegi" per escollir "la millor opció" davant l'ebullició del sector.

Amb aquestes paraules, el president de Repsol va voler descartar que la gasística estigui fora de joc i la va recol.locar al tauler de les possibles aliances en el nou escenari que es dibuixa dins el sector energètic espanyol. Per un costat, hi ha el bloc d'Endesa, després de la sorprenent entrada aquesta setmana d'Acciona al seu capital amb la compra del 10%. Caja Madrid, que té el 9,9% de l'elèctrica, no té presa "cap decisió" sobre el futur de la seva participació, segons van explicar fonts de l'entitat d'estalvis.

L'altre pol gira al voltant d'Unión Fenosa i Iberdrola. ACS és la principal accionista de la primera i, des d'ahir, també d'Iberdrola, en què ja compta amb el 10% del capital, després d'haver-ne comprar dimarts el 6,31%. El rotatiu portuguèsDiário Económicova introduir ahir una nova variable a l'afirmar que la gasística catalana negocia una aliança amb l'elèctrica portuguesa EDP, de la qual Iberdrola és accionista.

Brufau va admetre que l'opa de Gas Natural que va desencadenar la batalla energètica, ha quedat "obsoleta", especialment arran de l'entrada d'Acciona a Endesa i la intenció de l'alemanya E.ON d'incrementar la seva oferta. No obstant, va afegir que l'opa inicial de la gasística, que va valorar l'elèctrica en 22.500 milions, era "seriosa" llavors, ja que Endesa "en els cinc anys anteriors no havia crescut en valor".

SEGUIR EL PROPI CAMÍ

Notícies relacionades

En el nou context, amb Endesa per sobre dels 35.000 milions d'euros, el consell de la gasística estudiarà si la valoració de les elèctriques és adequada, va dir. Gas Natural "ha de seguir el seu propi camí i aprofitar el seu actiu més bo, que és ser la segona millor gasista del món". No va aclarir el rol que ha de jugar Repsol.

El consell de la gasística va aprovar ahir crear les direccions generals de negocis regulats i de Llatinoamè- rica, així com la incorporació de Josep Moragas com a responsable de negocis minoristes en substitució de Joan Saurina, que es jubila. Fonts del grup van posar els canvis com a exemple que la firma no està afectada per l'opa.

Temes:

Antoni Brufau