UNA ENTITAT D'HORTA-GUINARDÓ

Comerç solidari

Cor d'Horta i Mercat va néixer el 2000 per potenciar les vendes, però també per promoure activitats socials i culturals -- Algunes botigues cedeixen els seus lavabos a qui ho necessiti

Juny passat 8 Festa del Comerç de Cor d’Horta al carrer de Tajo.

Juny passat 8 Festa del Comerç de Cor d’Horta al carrer de Tajo. / COR D¿HORTA I MERCAT

2
Es llegeix en minuts
ANNA ROCASALVA / BARCELONA

Qui es passegi pel barri d'Horta descobrirà un entramat de carrers històrics que formaven el centre d'un municipi independent abans de la seva annexió a Barcelona. Més d'un segle després, l'essència de mantenir-se units com a poble perviu entre els veïns, que segueixen impulsant iniciatives comercials, socials i culturals per al progrés del barri, com l'entitat Cor d'Horta i Mercat.

L'any 2000, les associacions comercials Centre Comercial d'Horta, Unió de Comerciants Cor d'Horta i Associació Administrativa de Concessionaris Mercat d'Horta, van crear Cor d'Horta i Mercat per treballar conjuntament en la promoció comercial de la zona, el primer d'aquestes característiques de Barcelona. «Volem potenciar el comerç de barri per poder fer front a les grans superfícies», explica el president de l'entitat, Manuel Arias.

TRADICIONS

Però el que va començar sent una entitat amb un objectiu econòmic s'ha acabat convertint en un dels eixos vertebradors del barri en l'aspecte cultural i social. Els seus socis expliquen amb orgull com promouen activitats sense ànim de lucre per als veïns: des de portar els Reis Mags i Santa Claus fins a muntar una sonada cercavila per Carnaval. «Aquest Nadal posarem un trenet que farà la volta al barri», explica la dinamitzadora comercial, Raquel Júlvez. «També farem un cagatió i regalarem txutxes sense gluten i sense sucre perquè tots els nens en puguin disfrutar», afegeix.

Cada any, Cor d'Horta i Mercat impulsa diverses campanyes solidàries d'entre les quals destaca el concurs de fotografia. «És un concurs en què tothom pot participar enviant fotografies inèdites d'Horta. Les fotos guanyadores -explica Júlvez- sortiran al nostre calendari solidari, i els beneficis que se n'obtinguin són per a entitats del barri que col·laboren amb els serveis socials».

Però aquest no és l'únic projecte solidari. Els socis de Cor d'Horta i Mercat també col·laboren amb campanyes de recollida de joguines («A vegades tenim tantes joguines que l'oficina sembla un Toys R Us», riu Júlvez); o participant en la iniciativa No puc esperar!, un projecte en què diversos comerços del barri s'ofereixen a deixar el lavabo a aquelles persones que, per un problema mèdic com la malaltia de Crohn, ho necessiten.

DESPULLATS

Notícies relacionades

I és que si alguna cosa defineix el caràcter d'aquesta associació d'Horta és l'entusiasme. «Aquí tots tenim molt bon rotllo», explica Júlvez mentre, divertida, ensenya les fotos del primer calendari que van fer l'any 2011. Els comerciants es van despullar i van posar amb els seus productes. «Allò ens va donar una empenta brutal i va crear un sentiment de fraternitat entre nosaltres», diu.

«A Horta tenim la mentalitat una mica de poble i que tots hem de ser una pinya», explica Oriol Pasqual, un dels 270 socis de Cor d'Horta i Mercat. «Els comerciants no només som això, també som veïns. I qui millor que la gent del barri per solucionar els problemes del barri», assegura.