XARXA D'AJUDA A PENSIONISTES AMB PROBLEMES

Es busquen avis

Veïns i entitats de les Corts col·laboren per localitzar persones grans que viuen soles

El pla preventiu va començar a Gràcia

Veïnes de Sant Ramon 8 Carmen, de 92 anys, i María, de 75.

Veïnes de Sant Ramon 8 Carmen, de 92 anys, i María, de 75. / ÓSCAR HERNÁNDEZ

2
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES
BARCELONA

Després de l'èxit de la prova pilot al barri de Gràcia Camp d'en Grassot, el projecte Radars s'estén progressivament i per al 2014 està previst que arribi a tota la ciutat. L'objectiu és facilitar a les persones grans que puguin continuar vivint a casa seva amb la complicitat de l'entorn; són prioritaris els casos de gent de més de 75 anys que viu sola amb risc d'aïllament i d'exclusió social. Aquest projecte inclou un servei porta a porta i trucades per fer un seguiment telefònic gràcies a la implicació d'entitats, veïns i comerciants.

A les Corts, on des del 2011 es treballa en la detecció de gent gran que requereix una atenció especial, s'ha començat a organitzar aquesta xarxa de prevenció al barri de la Maternitat i Sant Ramon, malgrat que la idea inicial era aplicar-hi el projecte Radars l'estiu del 2014. «Hem començat abans per estar totalment operatius quan arribi aquesta data», explica Sebastián López, director territorial de Serveis Socials de les Corts.

Raons demogràfiques

L'elecció del barri de la Maternitat i Sant Ramon obeeix a raons demogràfiques. I és que, a partir de l'últim padró municipal, l'equip de López va constatar que la zona coneguda com El Racó de les Corts era, amb 398 persones, la que concentrava més gent de més de 75 anys que viu sola. «És una zona molt petita, però en números absoluts té més persones amb aquestes característiques», puntualitza López.

La col·laboració d'entitats especialitzades com és el cas de la Creu Roja i Amics de la Gent Gran és vital per al projecte, tant com la participació dels veïns i els comerciants, respectuosos observadors de la dinàmica diària de la gent gran. «Aquesta iniciativa té una bona acollida perquè no requereix un voluntariat abnegat. Tan sols demanem als voluntaris i als comerços de proximitat que estiguin atents als seus veïns més grans, i que posin en coneixement dels voluntaris qualsevol deteriorament físic, canvis en el comportament o si troben a faltar algun client habitual», assegura Rosa Rubio, directora del projecte.

Notícies relacionades

Les entitats del barri relacionades d'alguna manera amb els avis van rebre una carta animant-les a col·laborar-hi com a radars o fent el seguiment telefònic. L'Aula d'Extensió Universitària (Dolors Masferrer, 33) de les Corts va ser una de les primeres a confirmar el seu suport. «Cada dilluns reunim en les nostres conferències unes 150 persones que tenen una mitjana d'edat de 70 anys, sensibilitzada amb el tema. D'aquí en sortiran molts voluntaris», aclareix el vicepresident, Rodolfo Mitjans.

Cristina Castillo, voluntària des de fa més de 15 anys de la parròquia de Sant Ramon, fa temps que exerceix de radar de manera natural. «Les dones més grans vénen a l'església, resen i parlen de les seves coses. Moltes es coneixen, i entre elles també es vigilen les unes a les altres», assegura Castillo, que ajuda cada mes donant roba i aliments a molta gent que envien des de Serveis Socials. El treball de Radars, en canvi, acaba dient Castillo, ha de ser preventiu: «Entre tots hem d'evitar que les persones grans s'aïllin».