una veïna ANOMENADA... Montse Velasco, sommelier
«El 'bus del barri' és una gran aportació al barri del Guinardó»
L'experta en licors elegida fa un any Nas d'Or -millor sommelier d'Espanya- té al Guinardó el seu lloc de treball, un negoci familiar que, fa 18 anys, va apostar per fer arrels en un barri. El nas privilegiat de Montse Velasco hi registra totes les essències.

Vistes a la ciutat «Des de l’hotel Vela fins al Fòrum»MONTSE VELASCO ADMIRA LES PANORÀMIQUES DE BARCELONA QUE REGALEN LES ALTURES DEL BARRI EN PUNTS COM L’AVINGUDA DE MONTSERRAT /
Prioritzar el producte de temporada determina la mena de cuina que es fa en un restaurant. Triar fruites, verdures, carns i peixos de proximitat, també. I preferir un barri per establir-hi un negoci, sobretot quan ja es compta amb un nom en una zona de la ciutat més concorreguda i turística, parla de la classe de tracte i relació amb el client que més es valora.«Vam buscar un barri perquè som un negoci familiar i valorem la proximitat amb la clientela. Això no és la Rambla, aquí t'has de guanyar el client i la seva fidelitat, cada dia, amb la qualitat del que li ofereixes i l'atenció que li dónes. I tot acaba funcionant molt a base del boca-orella»,assenyala Montse Velasco.
Ella tenia només set anys i ja preparava cafès.«Els meus pares em posaven una banqueta per poder arribar bé a la màquina i els feia»,recorda la sommelier amb el millor olfacte licorer d'Espanya, segons va determinar el jurat del premi Nas d'Or en l'edició de l'any passat d'aquest certamen. Montse Velasco va estudiar Turisme i Hostaleria i ha crescut i s'ha fet sommelier al peu del canó, al restaurant familiar que, quan va arribar al Guinardó, el juliol del 2004, també va obrir una botiga de menjars preparats, al mateix local del restaurant El nom que van assignar al local, La Cuina del Guinardó, és tot un homenatge a un barri que, amb el guardó obtingut per la sommelier, s'ha donat a conèixer a tot el món.
Olor de terra mullada
El do que Montse Velasco té en el seu sistema olfactiu es passeja sempre amb ella, amb els pros i contres que això comporta. Allà on sigui, ignorar olors, no pot. I, al Guinardó, ¿quines són les olors que més destaca la sommelier?«La magnífica olor de terra mullada, que m'encanta, després d'haver plogut. Així que travesses l'avinguda de Montserrat, a la plaça del Nen de la Rutlla, ja pots disfrutar-la. I, com més puges cap amunt, pel parc del Guinardó, encara més. I ho tenim aquí al costat», puntualitza.
«Després, és clar, també tens la inevitable olor del trànsit en una ciutat»,afegeix la sommelier que es perd, no obstant, les olors de l'hora de dinar.«A aquesta hora som al restaurant, però tampoc considero que el Guinardó sigui el típic barri en què al carrer se sent l'olor procedent de les cuines de les cases», diu. L'olor que no es perd ella és la dels perfums dels seus clients.«Sempre m'han agradat els perfums. Identifico la colònia que porta la gent. A més d'un dels nostres clients li he endevinat la que porta»,explica la Nas d'Or 2011.
A més a més de l'olfacte, aquesta discreta famosa del Guinardó també té fortes les cames,«com tots els que vivim en aquest barri»,apunta Velasco. A banda i banda de l'avinguda de Montserrat, els carrers pugen i baixen, en alguns casos amb exagerats desnivells.«El bus del barriés la gran aportació que se li ha fet al barri del Guinardó», agraeix la sommelier.«El 117, que té l'origen a Dos de Maig amb Indústria, ha sigut un bon invent per a aquests carrers que tenen aquesta orografia de tants pendents. I, a més a més, ha canviat el concepte de transport públic -destaca-. La gent hi puja i saluda el conductor».
Sense xivarri nocturn
A Montse Velasco no li cal pujar al bus del barri perquè la saludi la gent. Regentar un comerç implica relacions amb el veïnat i encara més en un barri que ella mateixa defineix com a«molt pròxim, amb gent de classe mitjana, tranquil, en què no hi ha xivarri de nit i amb molt d'encant perquè és molt alt»,detalla.
«Aquí on som, hi ha vida, hi ha bastants col·legis i moltes botigues»,precisa.«L'únic que ens faria falta és algun aparcament. No hi ha zones per aparcar, i el comerç del barri en sortiria beneficiat si n'hi hagués. Es podria promocionar més el parc del Guinardó, que molts barcelonins no coneixen. I també les activitats que es fan en llocs com per exemple el Mas Guinardó, molt ben restaurat. Les seves propostes culturals, si hi hagués llocs on aparcar més fàcilment, podrien també atraure gent de la resta de la ciutat», opina, des de l'acollidor establiment de La Cuina del Guinardó.«Va ser aquest local el que ens va fer venir al Guinardó. És petit però al mateix temps bufó, amb molta llum. Només tenim vuit taules»,descriu l'experta en vins.«Entre tots els veïns s'ha de fer barri. I fomentant-lo, tots hi sortim guanyant», afirma.
Per això, Montse Velasco espera amb il·lusió que s'acabin les obres de remodelació del mercat municipal del Guinardó i tots els equipaments que l'acompanyaran.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Sessió de control Illa esquiva l’«ordinalitat» però garanteix que complirà «tot el pactat» amb ERC sobre el finançament català
- Avenç científic La recerca d’un tractament per a una nena amb un càncer agressiu obre una bretxa d’esperança davant una malaltia minoritària
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI
- Junta general Inditex obrirà botigues a l’Iraq i inverteix en l’‘start-up’ Theker Robotics