ruta PER SANTS-montjuïc

Mitgeres amb gràcia

Parets singulars. Més de 700 murs de Barcelona han estat reformats l'últim quart de segle. D'aquests, 11 s'han arreglat recentment al districte de Sants-Montjuïc amb enfiladisses, poemes i altres solucions originals. Són actuacions que estan emmarcades dins de l'Àrea Especial de Rehabilitació Integral de Sants-Badal.

Canyes de bambú Mitgeres  amb gràcia Animals poètics Record de Can Falet Aus amb frac i armilla Jardins verticals Textura de ceràmica_MEDIA_3

Canyes de bambú Mitgeres amb gràcia Animals poètics Record de Can Falet Aus amb frac i armilla Jardins verticals Textura de ceràmica_MEDIA_3 / JOAN PUIG

3
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES

PEDRES DE LA CONSTITUCIÓ, 120 SUD Record de Can Falet

A la cara sud de la mitgera del número 120 del carrer de la Constitució, al barri de la Bordeta, dues grans pedres amb una important pàtina d'història sorprenen els vianants. Hi ha una inscripció que recorda que aquest carrer va ser històricament un camí per poder entrar a la ciutat de Barcelona.«Van pintar tota la paret de color verd oliva i hi van col·locar aquestes dues grans pe­dres, que, segons sembla, pertanyien a la masia Can Falet. Ben poca cosa més sé sobre la seva procedència», explica Francesc Aparicio, veí del número 118, la porta d'entrada del qual està enganxada a la mitgera. La reforma d'aquesta paret va finalitzar fa mig any.

TORTUGA RIERA BLANCA, 139 Animals poètics

Un poema de Pere Quart, que està recollit alBestiari, ocupa discretament la mitgera del número 139 de la riera Blanca. Uns metres més amunt, una tortuga metàl·lica il·lustra aquestes línies i al mateix temps embelleix la paret.«La veritat és que aquests poemes i animals que decoren les mitgeres són bonics, però ara necessitem millores en la pavimentació i la il·luminació», afirma Teresa Gras, propietària de la botiga de mobles Galvany, situada entre les mitgeres de la tortuga i el cérvol, uns metres més endavant. Aquesta i la resta de les il·lustracions inspirades en els poemes de Pere Quart estan firmades per Xavier Nogués.

EL·LIPSES VIRIAT, 43 Canyes de bambú

Molt a prop de Sants-Estació, la mitgera del carrer de Viriat destaca per dos elements singulars: les canyes de bambú i la composició d'unes sorprenents el·lipses que les abracen. Fonts de l'Institut Municipal del Paisatge Urbà assenyalen que aquest racó és ideal per col·locar-hi nius d'ocells d'espècies protegides. «Abans hi havia plantes altes i els veïns es van queixar. Era un niu de porqueria», explica Luisa Manrique, cambrera del bar Volcán Dorado, que fa cantonada amb el carrer d'Enric Bargés. Les obres van començar, recorda Manrique, al mes d'octubre i el carrer ha quedat«com nou»tot i que encara no s'han acabat els treballs.

SANT MEDIR SANT MEDIR, 36 Textura de ceràmica

Al carrer de Sant Medir, a la cruïlla amb el d'Antoni de Capmany, al barri de Sants, la paret mitgera del número 36 presenta un aspecte totalment renovat.«S'ha transformat l'espai amb una nova composició de façana a partir d'una espècie de pell de ceràmica que cobreix el pati i el mur», detallen fonts municipals. El tríptic que ha realitzat el districte mostra l'abans i el després d'aquesta neteja de cara. La nova façana no té res a veure amb la que hi havia tot just fa uns sis mesos. En els pròxims dos anys l'ajuntament de la ciutat té previst que arreglarà 25 parets mitgeres més.

ENFILADISSES RAMBLA DE BADAL, 188 Jardins verticals

Les ara tímides plantes enfiladisses de la paret mitgera del bloc del número 188 de la rambla de Badal cobriran amb un vistós verd tota aquesta superfície. La reforma, acabada a finals del 2011, presenta unes curioses malles i tensors.«Coberta per les enfiladisses quedarà molt més bonic, però per poder-ho veure haurem d'esperar encara uns quants mesos», explica Romina Garcia, veïna del barri. El recurs de les plantes enfiladisses també es pot veure en els números 151 i 163, on també hi ha col·locades unes xarxes perquè la planta pugui enfilar-s'hi i cobrir els patis.

Notícies relacionades

PINGÜINS DE LA CONSTITUCIÓ, 120 NORD Aus amb frac i armilla

A la cara nord del número 120 del carrer de la Constitució, tres pingüins il·lustren un altre poema de Pere Quart, recollit alBestiari, una obra que ha inspirat la decoració d'altres tres mitgeres del districte de Sants-Montjuïc.«Ha quedat molt bonica i senzilla alhora. No sabia que hi havia més parets com aquestes pel districte», explica Josefina Prieto, veïna«de tota la vida»del barri de la Bordeta. Les línies en català dedicades a aquestes aus marines no voladores, que segons el poema«neden com peixos amb frac i armilla blanca», enriqueixen una paret abans insulsa i avorrida.