nedador

Brenton Cabello Forns: «Sant Andreu ha fet molt per l'esport en el districte»

El rècord nacional absolut de 200 metres estils en piscina olímpica ens submergeix en el districte on més vegades ha vist sortir el sol. A les sis del matí, Brenton Cabello inicia el seu entrenament diari a la més gran de les piscines del Club Natació Sant Andreu.

El nedador Brenton Cabello passeja pels seus llocs preferits de Sant Andreu. / MÒNICA TUDELA

4
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES
BARCELONA

Cinquanta metres és la llargada dels carrers de Sant Andreu que Brenton Cabello coneix més bé. Tenia 12 anys quan va recórrer el primer, a la piscina del Club Natació Sant Andreu. «Em semblava interminable. Bé... encara m'ho sembla ara, cada principi de temporada», fa broma el nedador que ha guanyat 34 títols com a campió d'Espanya en estils i moltes més medalles de plata i bronze, i que va competir contra Michael Phelps als Jocs Olímpics de Pequín.

L'aigua va ser l'imant que va vincular Brenton a un barri i la seva gent, mentre creixia com a esportista d'elit.«Sant Andreu és la meva segona casa. He passat més hores aquí que a Alella, on visc des que tenia un any»,afirma. Des de l'inici de la seva carrera com a nedador, el seu despertador sona a les cinc del matí. Potser no ha tancat mai una discoteca, però ha obert moltes vegades la piscina d'un club amb molta vida de barri.«Veig arribar els socis més matiners»,apunta. Alguns són autèntics exemples de perseverança.«El Joan, a qui acabo de veure ficar-se a l'aigua, té més de 90 anys i ve cada dia a nedar. Aquest és un lloc amb molt caliu en què tots, esportistes i socis, hem anat creixent amb el club»,expressa Cabello.

Amor mutu

Les salutacions al carrer i als llocs que Brenton freqüenta a Sant Andreu des de l'adolescència descobreixen l'afecte que li té el barri.«És una excel·lent persona, realment excepcional... Un crac, a la piscina, al carrer i amb tothom». Ho diuen els seus mestres del col·legi Closa (a Nou Barris), on va fer el batxillerat, i també amics com el Carles, de La Grangeta, on al nedador li agrada esmorzar o avançar feina en les pauses de la piscina, i ho confirmen els que més el tracten al club.

Però és un amor mutu. L'esportista, que va iniciar la seva carrera com a nedador al Club de Natació el Masnou, abans de passar a entrenar-se amb Toni Codina al Sant Andreu, també sent molt afecte pel districte, al qual se sent molt proper i al qual continua arribant abans que surti el sol.«És un orgull haver passat tant de temps aquí perquè Sant Andreu és un dels barris més emblemàtics de Barcelona i perquè, tant el seu club de natació com l'Ajuntament, han fet molt per l'esport en el districte»,afirma Brenton Cabello.

Carrers i places de Sant Andreu guarden i guardaran un tros de la vida d'aquest nen que es va fer home nedant en aquest tros de Barcelona i que conserva l'esforç i la constància com a valuosos tresors tant en la seva carrera com en la seva vida, agitada per les tasques en la direcció del Centre d'Alt Rendiment Sport Area de Calella. Brenton reconeix que part dels seus triomfs pertanyen als seus pares, ja que fins que no va tenir carnet de conduir -que es va treure a Sant Andreu-, l'acompanyaven cada matí a entrenar-se. «Jo també ho faré pels meus fills perquè els meus pares ho han fet per mi. Els he d'agrair molts sacrificis», reconeix el medallista. El nedador disfruta traspassant la frontera de Sant Andreu per assaborir elschocosi les braves del bar La Esquinica, al districte de Nou Barris.

La màgia de l'avi

El nom de Brenton va arribar d'Austràlia, el paradís de la natació. Però l'apel·latiu no va tenir a veure amb l'aigua, sinó amb la màgia. Brenton Cabello Forns és nét del cèlebre mag badaloní Joan Forns Jordana, que va importar de la Xina el seu nom artístic. Del foc o del fum dels números de fama mundial del mag Li Chang sorgia la seva filla

-la mare del Brenton- que viatjava amb els seus pares i el seu espectacle.

Notícies relacionades

Quan va créixer, aquella nena entretenia el bebè d'una parella de malabaristes australians que actuaven amb Li Chang. Aquell bebè es deia Brenton, el mateix nom que, anys després, porta un dels millors estilistes de la natació a Espanya. Brenton és el record i l'homenatge al periple d'un avi els néts del qual -el Brenton i el seu germà Alan, que també és nedador d'elit- l'han reprès competint en països en què anys abans havia triomfat el mag.

Ara l'esportista està embarcat en la seva nova faceta d'emprenedor al capdavant d'una empresa d'assessorament, coach, representació d'esportistes i organització d'esdeveniments relacionats amb l'activitat esportiva. Vint anys com a esportista professional il·luminen bastant sobre les carències i les necessitats d'un atleta. Brenton ja visualitza la seva retirada dels campionats, d'aquí un any, però abans té el desig de fer el seu últim esprint:«Intentar participar, una altra vegada, en uns Jocs Olímpics (Londres 2012) i, aquest cop, al costat del meu germà Alan».