UN MITJÀ PIONER PER EXPLICAR LES NOTÍCIES DE PROXIMITAT

La mirada del Clot

Sala de control 8 Pepi Rafel, dreta, supervisa les notícies penjades a la web.

Sala de control 8 Pepi Rafel, dreta, supervisa les notícies penjades a la web. / JOSEP GARCÍA

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

La televisió del Clot-Sant Martí és l'ull per on mira el barri. És la seva mirada. En un local subterrani de La Farinera del Clot (Gran Via, 837) està instal·lada des de fa 11 anys aquesta televisió local, que ara està a punt d'emprendre el vol cap a una nova seu a Concili de Trento amb Lope de Vega. La tele del Clot-Sant Martí va fer un gir de 180 graus quan fa sis anys es va llançar als braços de les noves tecnologies i va començar a emetre per in­ternet a través de la web: www.tvclot.com

Els antecedents d'aquest projecte audiovisual cal buscar-los a la Ràdio del Clot, fundada el 1982. En els seus orígens es va haver de lluitar molt, com ho va fer la seva cofundadora Pepi Rafel. Des dels humils inicis en una perruqueria, l'emissora va anar ampliant horitzons amb programes com Parlament ciutadà i El cafè de les dones. La ràdio va posar la llavor i el 1984 va néixer la televisió del Clot-Sant Martí, promoguda per l'Associació d'Amics de RTV del Clot i Camp de l'Arpa, una entitat sense ànim de lucre. Durant dos anys van conviure els dos mitjans de comunicació, fins que la ràdio va sucumbir. O com explica Pepi Rafel: «Vam tancar una orella i vam obrir una finestra».

Voluntaris

Notícies relacionades

Les primeres emissions van suposar un esforç titànic. «Eren sistemes molt precaris. Tot era voluntariat. Hi havia moltíssima gent en cada programa», afirma Rafel. Cada dijous, de 9 a 12 de la nit, emetien en directe l'informatiu Al carrer i El cafè de les dones, programes esportius i col·loquis. Pepi Rafel, amb els cabells arrissats amb aquella permanent que es portava als anys 80, explicava en pantalla la vida del barri. S'emetia al canal 39 i es veia a gairebé tot Barcelona.

El directe es va abandonar i les 625 línies van passar a millor vida. «Vam deixar el directe i vam començar a coproduir per a BCN TV, vam firmar un conveni amb l'Ajuntament de Barcelona», explica Pepi Rafel. Ara a La Farinera del Clot hi conviuen les televisions de quatre districtes. A més a més de la del Clot-Sant Martí, hi ha la de l'Eixample, Ciutat Vella i Horta-Guinardó. Totes emeten per internet. En total hi treballen 11 persones. Tant en ràdio com en televisió Rafel sempre ha apostat per la comunicació: «De proximitat, promocionant les TIC i digitalitzant els arxius audiovisuals dels últims 26 anys». Rudy van der Ploeg és la formiga que posa al dia els antics arxius. Ja té digitalitzades unes 11.000 fitxes, en què es pot veure un joveníssim Pasqual Maragall en els seus anys d'alcalde, o les múltiples transformacions per les quals ha passat la plaça de les Glòries.