RUTA A SANT ANDREU
Gastronomia per encàrrec
Menjar per emportar-se. Plats elaborats però econòmics. Menjar com al millor dels restaurants, però a casa i sense moure ni un dit. A Sant Andreu han augmentat els establiments que permeten als clients emportar-se a casa seva tota mena de menjars casolans i plats més elaborats per a aquells dies en què no ve de gust cuinar.

Gastronomia per encàrrec Llegums i plats en mans científiques Del formatge a la cuina Mimar la clientela Pollastres amb secret Amb reserva_MEDIA_5 /
LLEGUMS CUITS PUIGMACIÀ, PLAÇA DE MERCADAL, 32 Llegums i plats en mans científiques
El nom de l'establiment regentat per la família Puigmacià dóna pistes inequívoques sobre els seus orígens ja fa més de 35 anys.«Primer només veníem llegums, però vam anar introduint plats de forma gradual fins a arribar als 50 o 60 que oferim avui dia», explica Miquel Puigmacià, que és hereu del negoci dels seus pares malgrat la seva dilatada experiència en l'àmbit acadèmic.
I és que l'actual propietari investigava a la universitat i era professor de Farmacologia. Però el 1992,«durant els Jocs Olímpics», va tornar dels Estats Units i va agafar les regnes de l'establiment.«Diguem que vaig voler fer un gir en la meva vida professional», resumeix sense entrar en més detalls. Convertida la petita cuina en què coïen els llegums en el seu nou laboratori, Puigmacià va començar a experimentar amb la clientela de sempre oferint uns quants plats cuinats. I va funcionar. No volia fer un canvi radical, més aviat tot al contrari. Els plats, també la clientela, requerien temps:«El menjar ha de tenir una rotació adequada i només si introdueixes els plats de mica en mica, van sortint».
Preparen els clàssics llegums, però també amanides de tota mena, pastes, arrossos, verdures, croquetes, bacallà, peus de porc, calamars, fricandó, cremes de carbassa, de porro i gaspatxo, entre molts altres. Plats sempre frescos, del mateix dia. Estar al costat mateix del mercat de Sant Andreu és un gran avantatge, perquè els permet comprar amb facilitat diàriament.
ROSTISSERIA A LLENYA, R. DARÍO,33 Amb reserva
Ángel Rodríguez i el seu equip fa 10 anys que serveixen menjar preparat«totalment casolà». Obre de dimarts a diumenge. Els caps de setmana quan no paren de despatxar plats, és molt recomanable reservar«perquè hi ha més demanda que producció». I és que en un cap de setmana serveixen 150 pollastres, la«capacitat màxima». ¿El motiu de l'èxit?«Primer per la qualitat, que és indiscutible, i segon per comoditat. La gent gran pot emportar-se menús per dos duros i als joves, que cada dia cuinen menys, els ajudem si tenen compromisos».
CA LA JÚLIA, JOAN TORRAS, 41Pollastres amb secret
La simpàtica Júlia Galiano va obrir el seu negoci a Sant Andreu perquè era«un barri tranquil amb molta joventut», un verdader filó per al seu establiment:«Molts dels meus clients són parelles joves amb nens que treballen tots dos i que no es volen complicar la vida».«T'ha d'agradar, però cuinar és la meva afició favorita»,explica aquesta amant de la cuina convençuda. El temps als fogons li passa volant, no en va prepara sola i de divendres a diumenge una vintena de plats diaris, que són complements de la seva especialitat: el pollastre a l'ast. El seu secret,«el condiment».
ECOS, BERENGUER DE PALOU, 86-90 Mimar la clientela
En els quatre anys que està al capdavant de la Rostisseria Ecos, Pilar Mata ha fet molt bons clients.«Els inicis van ser molt difícils però ara ens va molt bé», explica Mata, que encomana il·lusió quan parla de les seves habilitats culinàries.«M'encanta cuinar i, encara que està malament que ho digui, plats com aquests no els trobes enlloc». Últimament, li plouen encàrrecs per a petites celebracions gràcies al boca a orella. I és que mima qui travessa la porta amb racions abundants o algun obsequi conscient que«és difícil fer clientela i fàcil perdre-la».
Notícies relacionadesQUESBO, GRAN DE ST. ANDREU, 335 Del formatge a la cuina
Quesbo va començar venent formatges i embotits però ja fa gairebé 20 anys que van introduir plats cuinats per«treure més rendiment del negoci», explica Jordi Sánchez, cuiner i propietari d'aquest establiment situat al carrer Gran de Sant Andreu.«Al barri diria que vam ser els primers o potser els segons, i de mica en mica ens hem anat fent un nom», afegeix Sánchez, que no amaga el sacrifici que suposa«obrir caps de setmana i festius».Per sort, l'esforç queda recompensat amb una«clientela fixa que valora qualitat i bon preu».
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Sessió de control Illa esquiva l’«ordinalitat» però garanteix que complirà «tot el pactat» amb ERC sobre el finançament català
- Avenç científic La recerca d’un tractament per a una nena amb un càncer agressiu obre una bretxa d’esperança davant una malaltia minoritària
- FUTBOL El Reial Madrid supera els 200 milions en fitxatges de classe mitjana i encara li falta un galàctic al migcamp
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI