‘Forrellat’ després de 30 anys

Nous impagaments de grans propietaris asfixien els comerços del Llobregat Centre de Cornellà

Nous impagaments de grans propietaris asfixien els comerços del Llobregat Centre de Cornellà

Manuel Arenas

6
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

La creixent demacració externa de l’extint centre comercial Llobregat Centre de Cornellà de Llobregat és directament proporcional a l’engrossiment del deute per impagaments dels seus propietaris majoritaris, que els petits comerços es veuen obligats a assumir fins i tot mig any després del ‘forrellat’ del recinte el Nadal passat.

Tal és l’asfíxia dels petits comerciants que aquests estan convençuts, tal com asseguren alguns a EL PERIÓDICO, que els impagaments formen part d’una «operació orquestrada» pel propietari majoritari del centre comercial, el fons d’inversió immobiliària Comercial Inversora Cornellà Sud SL, per depreciar els locals comercials i acabar comprant-los a preu de saldo, amb propòsit desconegut –fins i tot per part de l’Ajuntament de Cornellà– a l’espai que ocupa encara el centre comercial. Aquest diari ja va avançar que els comerços van reclamar als tribunals a Comercial Inversora, mercantil amb la qual no ha sigut possible contactar, un deute d’un milió d’euros.

De l’acolorit cartell de l’històric establiment comercial ja només queda el pòsit de l’ennegrida silueta que les lletres han deixat després de gairebé 30 anys de servei a Cornellà i a municipis veïns com l’Hospitalet, Sant Boi o Esplugues. Aquesta desangelada aparença es tradueix a la pràctica en el fet que únicament es mantenen oberts al públic un KFC i un pàdel, que aprofiten els seus accessos externs per continuar operatius mentre la resta de locals es mantenen tancats des que el centre comercial va tancar.

El cessament d’activitat i, per tant, d’ingressos, no obstant, no ha suposat que els petits comerços (uns 40, que aglutinen un 10% de la propietat) deixin de pagar la seva part proporcional de les despeses de comunitat –consum d’aigua, elèctric o seguretat, per exemple–, de les quals encara s’han de fer càrrec, cada un en funció de la seva part alíquota de la propietat del centre, com a integrants de la Comunitat de Propietaris del centre respecte a la qual són responsables.

Aquesta despesa dels petits comerços ja s’estava incrementat pels impagaments de Comercial Inversora Cornellà Sur SL, el fons d’inversió immobiliària que ostenta la propietat majoritària (50,05%) del Llobregat Centre i al qual els locals minoritaris van reclamar als tribunals un deute d’al voltant d’un milió d’euros, tal com va avançar el desembre del 2022 EL PERIÓDICO.

La situació financera no és precisament encoratjadora per als comerciants minoritaris a mitjans d’aquest 2023. En primer lloc, perquè els impagaments de Comercial Inversora s’han anat succeint i el deute ascendeix ja a un total de gairebé 2,5 milions d’euros, dels quals 1,5 milions corresponen al deute com a tal, i el restant, a interessos meritats, tal com han confirmat a EL PERIÓDICO fonts coneixedores de primera mà de la realitat del Llobregat Centre.

En segon lloc, perquè ja no és únicament Comercial Inversora la que impaga: també ho fa des de fa quatre mesos –des del març passat– el segon gran propietari del centre, la mercantil Joparny SL –compta amb un 23% de la propietat del Llobregat Centre–, que va ser adquirida per Hawkins Retail Properties SL l’abril d’aquest 2023. Entre totes dues deuen a la Comunitat de Propietaris del Llobregat Centre un total de gairebé 67.000 € (uns 60.000 € en concepte de despeses de comunitat i el restant d’interessos), tal com consta en les actes de les juntes de propietaris a les quals ha accedit aquest diari.

Petits comerços amb els quals ha contactat aquest diari parlen d’una «situació límit d’asfíxia» al veure incrementades en un 150% les seves quotes a conseqüència d’haver d’assumir la provisió d’impagaments aprovada aquest juliol del 2023 en un nou pressupost, al qual ha tingut accés aquest diari.

L’increment és observable en un propietari que sol·licita anonimat: si fins ara la seva factura anual ha sigut de 2.000 €, a aquests s’hi hauran de sumar a partir d’aquest mes de juliol 5.000 € més en concepte de provisió d’impagaments (un total de 7.000 € anuals). Un altre exemple: en una factura anual de 1.850 € de despeses de comunitat s’hi sumen a partir d’ara uns 4.440 € (un total de 6.290 € anuals). Al llarg del 2023, hi ha previstes despeses anuals de petits comerciants –en funció de la seva porció de propietat– de milers i milers d’euros que, pel cessament d’activitat del centre, no es corresponen amb ingressos.

Malgrat admetre el creixent deute per impagament del propietari majoritari, Elisa Simón, presidenta de la Comunitat de Propietaris del Llobregat Centre, matisa que tot i així «la quota anual ha baixat una mica». Simón es refereix al fet que les despeses ordinàries de la comunitat –la seguretat, per exemple– s’han reduït al mínim, si bé les factures són similars a les d’abans perquè l’import del que abans eren despeses ho és ara de provisions per impagaments.

«Estem molt preocupats»

Un fet clau que fa que els comerços minoritaris parlin d’«operació orquestrada» és la relació entre els recents impagaments de Joparny SL i la seva compra a càrrec d’una altra SL, Hawkins Retail Properties, de recent creació (març d’aquest 2023) i dedicada a l’«arrendament de locals comercials», segons es desprèn del Registre Mercantil. Els comerços amb els quals ha contactat aquest diari temen que sigui el pas previ a la compra per part de Comercial Inversora a Hawkins Retail Properties del seu local per engrossir així la seva proporció de propietat del Llobregat Centre.

La presidenta Simón corrobora que Hawkins ja ha fet explícita la seva voluntat de vendre el seu local, «tot i que encara no sabem a qui», precisa. A més, Simón insisteix en el fet que, malgrat els impagaments de quatre mesos de Hawkins SL (abans Joparny SL), «encara no podem assumir-ho com a deute, ja que ens han dit que pagaran, potser quan venguin el seu local», remarca Simón, que reconeix que molts petits comerciants «estem molt preocupats».

Un propietari minoritari que sol·licita anonimat assegura que, quan va comprar el seu local en la inauguració del centre comercial, el metre quadrat costava més de 2.500 €. «Actualment em diuen que està a uns 400 €/m2 i baixant», explica, i assumeix que el valor en caiguda lliure del seu local (sense activitat i en un centre comercial tancat) beneficia Comercial Inversora: «És un ‘fons voltor’ que es vol quedar tots els locals a preu de ganga i en el futur construir i explotar econòmicament el terreny del centre comercial», explica el comerciant.

L’alcalde de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmón (PSC), ha reiterat des del ‘forrellat’ del Llobregat Centre la seva «preocupació» per la situació dels petits comerciants del centre comercial, mentre l’Ajuntament de Cornellà s’ha desmarcat de la qüestió al tractar-se d’un centre comercial de propietat privada aliena al consistori.

Notícies relacionades

Malgrat reconèixer «inquietud pel desconeixement de les intencions que hi ha darrere la decisió» de Comercial Inversora, fonts municipals de Cornellà han negat en tot moment la concurrència de qualsevol sol·licitud de requalificació dels terrenys del Llobregat Centre per fer-hi promocions immobiliàries, un dels grans temors dels comerciants del centre. De fet, des del consistori asseguren que Comercial Inversora ni s’ha posat en contacte amb l’administració local.

Llegeix totes les notícies de Cornellà de Llobregat a EL PERIÓDICO Cornellà de Llobregat