Claus per entendre el ‘David contra Goliat’ comercial que es lliura al Llobregat Centre de Cornellà

Claus per entendre el ‘David contra Goliat’ comercial que es lliura al Llobregat Centre de Cornellà

Zowy Voeten

2
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

El centre comercial Llobregat Centre de Cornellà de Llobregat, emblemàtic a la gran ciutat catalana pels seus gairebé trenta anys dempeus des de la seva inauguració el desembre de 1994, tancarà després del Nadal, concretament el 31 de gener del 2023, tal com va avançar EL PERIÓDICO el 5 de desembre passat.

Des d’aleshores s’han succeït alguns moviments locals que han remogut els fonaments comercials de Cornellà, des del posicionament del consistori expressant la seva «preocupació» fins a l’acció de reclamació de deute en els tribunals dels petits comerços del centre contra el seu propietari majoritari, la societat immobiliària Comercial Inversora, conjuntura que ha desembocat en el relat d’un ‘David contra Goliat’ comercial cornellanenc.

Notícies relacionades

¿Quins són els rols dels protagonistes del conflicte? ¿Què se sap –i què no– del tancament del centre comercial? ¿Com pot repercutir a Cornellà de Llobregat? Aquestes són les claus del cas.

Els protagonistes

Els principals implicats directes en el conflicte són els petits comerços –d’una botiga de bolsos a una joieria passant per restaurants– que, oberts o no en el dia d’avui, continuen pagant les despeses de comunitat dels seus locals al Llobregat Centre, i el propietari majoritari del centre comercial, la societat immobiliària Comercial Inversora Cornellà Sud, avui propietat d’un fons inversor la denominació del qual no ha transcendit. La proporció de la propietat del centre es reparteix de la següent manera: la societat Comercial Inversora acumula el 50,05% del centre; una altra mercantil, Joparny SL, atresora el 23%; Vitrulan SL, empresa que gestiona el pàdel del centre comercial, compta amb el 7%; i finalment són els 43 propietaris minoritaris dels esmentats comerços locals, que compten amb un 9,95% de la propietat repartida entre tots ells.

Els tribunals

L’objecte del litigi que ha acabat en els tribunals és l’acció civil dels propietaris minoritaris contra el majoritari en concepte d’una reclamació de deute d’un milió d’euros. Aquesta quantia està integrada per la suma de les despeses de comunitat impagades (uns 859.600 €) per part de Comercial Inversora des del mes de març passat, al·leguen els propietaris minoritaris, més els corresponents interessos meritats a data de 31 d’octubre, segons consta a les actes de la Junta de Propietaris del Llobregat Centre.

D’una banda, els comerços comparteixen el fet de veure’s obligats a tancar contra la seva voluntat a causa que, davant els impagaments que reclamen a Comercial Inversora, no poden fer front, per falta de liquiditat, als elevats costos relatius a les despeses de comunitat que haurien d’assumir. De l’altra, destaquen com un dels motius principals de l’impagament de Comercial Inversora, societat amb la qual aquest diari no ha aconseguit contactar, el seu desacord sobre el fet d’haver d’aportar massa proporció de despeses (aquest 58%) en relació amb la seva part de propietat (el 50,05%), una repartició de càrregues que, segons els petits comerços, es manté des de la inauguració del centre el 1994.

La posició municipal

bstebstebtebtrsbt

El centre comercial

wervwecvecec

Llegeix totes les notícies de Cornellà de Llobregat a EL PERIÓDICO Cornellà