Cas denunciat públicament

Un jutge investiga cinc policies de Cornellà per lesions racistes a un jove

El noi ha fet públic el cas en una roda de premsa de l’associació Irídia

Un jutge investiga cinc policies de Cornellà per lesions racistes a un jove

ACN

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Jutjat d’Instrucció número 4 de Cornellà de Llobregat té obert, des del mes de novembre, un procediment

fruit de la denúncia interposada per un jove de 20 anys contra cinc policies locals per presumptes delictes de lesions i obstrucció a la Justícia amb agreujant de discriminació per racisme.

Així ho confirmen fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que al seu torn ratifiquen que el jutge ha pres declaració tant a investigats com a denunciant i a un testimoni. El cas es troba pendent de rebre un informe forense.

Ha sortit a la llum pública arran d’una roda de premsa del Servei d’Atenció i Denúncia davant de situacions de Violència Institucional (Saiddvi) de l’associació Irídia, en el qual el jove Imad B. ha exposat la seva experiència i ha assenyalat la importància de denunciar aquesta mena de situacions. L’Imad va ser presumptament agredit per una patrulla formada per cinc agents de policia local al sortir d’una discoteca de Cornellà.

Segons el relat del noi, els agents es van adreçar directament cap a ell i un amic seu i els van demanar la identificació. Quan van voler saber-ne el motiu, un dels agents els va respondre proferint la frase: «¡Moro de merda! ¿Tu no ets d’aquí? Ves-te’n a prendre pel cul, que et rebentaré el cap.»

A continuació, ha explicat Imad B., li van pegar a la boca amb un cop de puny, i li van provocar que li caigués una peça dental, entre altres lesions. Davant aquesta agressió física i verbal perpetrada per un agent que no anava identificat, l’Imad va preguntar repetidament «què feien i per què li pegaven» mentre mirava de gravar els fets amb el mòbil. Tot seguit, el mateix agent que li havia pegat li va prendre el telèfon, obeint les ordres d’un altre agent present.

Després, ha incidit Imad B., li van continuar pegant entre tots els efectius que eren al lloc dels fets, mentre proferien insults racistes. Mentre era a terra, l’agent que va donar l’ordre de prendre-li el telèfon el va agafar i va esborrar el contingut del vídeo que havia aconseguit gravar.

No obstant, l’afectat va poder recuperar posteriorment el dispositiu de la paperera. Saiddvi ha destacat que va ser molt important la ràpida reacció del noi gravant l’actuació i apuntant les dades del vehicle per poder portar el cas a la Justícia.

Lesions físiques i psicològiques

Mentre passava tot això, dos agents de policia que havien arribat al lloc dels fets a peu, juntament amb el quart agent que havia sortit del vehicle policial, van retenir el seu amic per evitar que registrés l’agressió amb el telèfon.

Quan finalment els agents se’n van anar, amb el jove estirat a terra i sagnant, aquest va trucar al 112 per requerir la presència dels Mossos d’Esquadra i d’una ambulància perquè el traslladessin a un centre mèdic, en vista de la impossibilitat d’anar-hi pel seu propi peu. El jove va patir lesions físiques i psicològiques.

El noi assegura que va acudir amb l’informe mèdic a la comissaria dels Mossos de la plaça Espanya de Barcelona, on els agents li van dir que «no podia denunciar policies i que anés a Cornellà a fer-ho», sense més indicacions.

Notícies relacionades

Imad B. ha explicat que llavors va trucar al seu educador social, que el va posar en contacte amb Irídia. El jove admet que si no hagués sigut per l’educador no hauria tornat a intentar posar la denúncia.

Llegeix totes les notícies de Cornellà de Llobregat a EL PERIÓDICO Cornellà de Llobregat