Comptes locals

Cornellà aprova el pressupost municipal 2023 amb un increment del 3,5% respecte al 2022

  • El govern local assenyala que els comptes s’han dissenyat «tenint en compte els actuals escenaris econòmics i socials»

  • Pel que fa als preus públics, l’ajuntament ha aprovat un augment del 5% de manera general

Cornellà aprova el pressupost municipal 2023 amb un increment del 3,5% respecte al 2022

Ayuntamiento de Cornellà

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Cornellà (Baix Llobregat) ha aprovat els pressupostos per al 2023, que ascendeixen a 101 milions d’euros, de manera que hi ha hagut un increment del 3,5% respecte a l’exercici anterior.

Aquesta quantitat puja fins als 113 milions d’euros, a l’incloure l’empresa municipal Procornellà i l’Institut Municipal de Radiodifusió.

Des de l’executiu municipal assenyalen que es tracta d’un pressupost confeccionat «tenint en compte els actuals escenaris d’incertesa actual, tant econòmics com socials, però sense deixar d’impulsar polítiques que millorin la qualitat de vida de les ciutadanes i ciutadans de Cornellà».

Context inflacionari

Així, el 60% de la despesa total es sufragarà amb recursos propis, i la resta, amb subvencions i transferències d’altres administracions.

En aquest sentit, la despesa corrent augmentarà un 4,40% aquest any i el deute municipal es mantindrà en nivell zero. «Tot això, tenint en compte el context actual, amb la taxa d’inflació més elevada de l’última dècada, cosa que suposa un increment dels costos tant en l’adquisició de béns com en la gestió de serveis municipals», afegeixen des del consistori.

Els comptes es van aprovar definitivament al ple celebrat al desembre, amb el vot favorable del PSC i En Comú - Movem Cornellà –els dos grups que són al govern municipal–, el vot en contra d’ERC i Ciutadans, i l’abstenció de Podem i la regidora no adscrita.

Atenció a les persones i millora de l’espai públic

Els comptes del 2023 consoliden l’augment del 16% de l’any anterior en projectes socials, igualtat i de salut pública fins a superar els 5,5 milions d’euros. En aquest àmbit destaquen els programes d’ajuda als col·lectius més vulnerables –famílies, criatures o persones grans– i l’atenció domiciliària a persones dependents. També es prestarà especial atenció a les polítiques d’igualtat.

Respecte a les polítiques públiques de seguretat i protecció civil, es continua la projecció iniciada l’any passat per optimitzar els recursos tècnics i el parc mòbil, així com per incorporar nous agents i consolidar projectes com el dels serenos.

En aquest sentit, el pressupost entre el 2022 i el 2023 en temes de seguretat ha experimentat un increment del 19% respecte a l’exercici del 2021.

Una inversió de 7,1 milions d’euros

Al capítol d’inversions, per al 2023, l’Ajuntament de Cornellà preveu una partida de 7,1 milions d’euros, que representen un 7,04% del pressupost de l’any. Un 49% estaran finançades amb recursos públics, i un 51%, amb aportacions d’altres ens supramunicipals.

Els pressupostos es portaran a terme sense incrementar l’aportació ciutadana, és a dir, mantenint el nivell impositiu d’anys anteriors. Així, durant aquest 2023 es congelaran les taxes i els impostos municipals com l’impost de béns immobles (IBI), l’impost d’activitats econòmiques (IAE) o l’impost sobre l’increment del valor dels terrenys de natura urbana, entre d’altres.

Notícies relacionades

Pel que fa als preus públics, l’ajuntament ha aprovat un augment del 5% de manera general.

Llegeix totes les notícies de Cornellà a EL PERIÓDICO Cornellà