Sector en crisi

El Congrés debat la reducció de l’IVA del peix per mirar de reactivar el consum

El PP impulsa una proposició no de llei amb un paquet de mesures per frenar el declivi del sector, que en l’última dècada ha reduït un 30% les vendes i ha vist tancar més de 5.000 peixateries

El Congrés debat la reducció de l’IVA del peix per mirar de reactivar el consum

M. Dylan - Europa Press - Archivo

3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

La caiguda en picat del consum de peix, que en l’última dècada ha retrocedit un 30%, arribarà al Congrés dels Diputats, amb un paquet de propostes que busquen reactivar les vendes d’aquest aliment i revertir, de passada, la gradual desaparició del comerç de proximitat dedicat a aquest producte. Entre les mesures que es plantegen per reincentivar el sector hi figura la promoció de l’educació alimentària en escoles, l’impuls del consum en menjadors escolars i hospitals i la reducció (o supressió arribat el cas) de l’IVA que s’aplica sobre el preu que el consumidor paga quan compra peix.

«És un sector essencial, tant des del punt de vista nutricional i de la salut com des del dels llocs de treball, però malgrat tot és un sector molt oblidat, que necessita un suport específic», explica Rosa Quintana, portaveu del PP en la Comissió d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Congrés i promotora de la proposició no de llei en què es recullen aquestes mesures. «Ja fa anys que veiem com el sector pesquer perd pes, però l’evolució ha sigut especialment accelerada després de la pandèmia i és més apressant encara per als productes frescos», assenyala Quintana. «El 2004 operaven a Espanya uns 15.000 bucs pesquers i ara n’hi ha tot just 8.400… En cas de continuar així, en un parell de dècades hauran desaparegut tots», remarca la que va ser consellera del Mar a la Xunta de Galícia entre els anys 2009 i el 2023.

Per a la ponent de la iniciativa parlamentària, «les mesures de suport a organitzacions del sector pesquer per promoure el consum de peix, conserves i marisc semblen insuficients, atesa la magnitud del problema, i la situació exigeix ja mesures més ambicioses i estructurals». Així, prossegueix, «resulta imprescindible complementar aquestes campanyes amb actuacions de més pes, que comencin a les escoles, que recolzin les peixateries tradicionals com a punts de venda essencials i que redueixin la sobrecàrrega burocràtica que suporta el sector, tenint en compte que això no passa només per la digitalització, sinó per la reducció efectiva».

Per fer-ho són necessàries, segons la diputada popular, «campanyes de promoció del consum amb un pla nacional d’abast plurianual, dotat de finançament suficient, que combini accions de comunicació, educació i suport al comerç minorista de proximitat, que és essencial per mantenir el consum i la cohesió de barris i pobles». La proposició no de llei també preveu «impulsar la reducció de l’IVA aplicable al peix, en línia amb altres productes bàsics de la dieta, per facilitar a totes les famílies que hi accedeixin» i que el preu deixi de ser un motiu que dissuadeixi els compradors.

A més, en cas de tirar endavant, la petició insta el Ministeri d’Agricultura a «presentar un informe anual davant la comissió del Congrés sobre l’execució, l’abast i els resultats de les campanyes de promoció finançades per aquest departament, que detalli l’impacte real en el consum de peix i a la xarxa de distribució minorista».

Les dades del sector

La situació en què es troba el sector de la pesca (i el consum de peix) s’atribueix no només a factors econòmics sinó també als canvis d’hàbits que s’estan registrant entre els espanyols, cada vegada menys habituats a cuinar i més donats al consum d’aliments preparats. Així, segons dades de la Federació d’Associacions d’Empresaris Detallistes de Peix (Fedepesca), dels 26,4 quilos que cada persona menjava anualment el 2014, s’ha passat a tot just 18 quilos el 2024, cosa que representa gairebé un 32% menys.

Notícies relacionades

I això ha suposat, entre altres coses, el tancament d’unes 5.000 peixateries a Espanya, un terç de les que existien el 2007, «cosa que implica, al seu torn, la pèrdua de milers de llocs de treball, el debilitament del comerç de proximitat i la reducció de l’oferta d’un aliment essencial per a una dieta equilibrada i saludable. El mateix tancament de les peixateries suposa un impediment per a l’accés a productes pesquers», observa Quintana.

«Aquest fenomen afecta no només la salut alimentària de la població, sinó també una transformació del conjunt del teixit econòmic o comercial, i posa a prova l’ocupació en el sector i el manteniment d’una cultura gastronòmica i nutricional pròpia», afegeix la parlamentària del PP.