Alimentació
Desembre, temps de taronges

El fred de l’hivern convida a un bon xut de vitamina C... Els cítrics –mandarines, mandarines, taronges, llimones i aranges– arriben aquest mes amb la seva poderosa càrrega contra refredats i virus diversos. «La gent creu que és el mateix, però és molt més saludable menjar-se una taronja que beure-se-la, perquè amb el producte sencer, acabat de pelar, a més de vitamines, també hi incorpores molta fibra, una cosa que amb el suc es perd», explica Montse Sanahuja, administradora de l’empresa Hnos. Sanahuja SL, una de les grans distribuïdores d’aquests cítrics al mercat central de Mercabarna.
Al desembre, prossegueix Sanahuja, «les taronges són espectaculars de gust». És el mes de la varietat Navel, la també batejada com la ‘millor taronja del món’, «tot i que no s’ha d’oblidar que cada tipologia té el seu moment òptim de consum. I ara és el de les Navel», insisteix l’experta. Al novembre, assenyala, van ser les Navelinas, i al gener seran les Lane Late. «Cal saber quina és la millor època de cadascuna. Hi ha productors que, per avançar-se a la resta, per exemple, les recullen massa aviat i les acaben de madurar en càmeres. Amb aquesta pràctica, el que s’aconsegueix és que el producte no sigui tan sucós com el que sí que madura fins al final a l’arbre», assenyala.

Taronges en una fruiteria de Barcelona /
Les condicions climàtiques d’aquest any han fet que les taronges cultivades aquí s’hagin vist afectades. «Entre la primavera i el moment de la collita, hi va haver un dèficit important de pluges i temperatures extremes, i això ha fet que el fruit sigui ara més allargat i una mica més petit de mida», explica Sanahuja, que remarca que, a més, aquest 2023, els productors han vist com els costos de producció augmentaven entre un 30% i un 40%, «cosa que ha repercutit en el preu de venda de l’agricultor, que ha hagut d’aplicar un increment d’entre 20 i 25 cèntims».
Un altre dels problemes que afronten els productors de taronges és la competència de les seves cosines germanes, les mandarines. «Són més fàcils de pelar, de transportar i de menjar, i això ha fet que el consum de taronges hagi decaigut i, en conseqüència, cada vegada es tanquin més explotacions de tarongers», comenta l’administradora d’Hnos. Sanahuja.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Urbanisme Les obres a l’interior de l’estació de Sants desorienten els viatgers
- Ferran Olivé, tresorer del FC Barcelona: "Limak té més solvència tècnica que totes les constructores espanyoles"
- SANITAT València tampoc fa tots els cribratges de càncer
- Revolució en la mobilitat Els llums V16 permetran avisar dels incidents de trànsit en temps real
- Carmen Llasat, presidenta de l'Observatori de Zones Inundables de Catalunya: "El que ha passat al Montsià pot passar en qualsevol punt del litoral"
- Esports El Consejo Superior de Deportes reconeix Tarragona com la ciutat més promotora de l'esport en 2024
- Sector bancari El president del BBVA descarta dimitir i defensa que el desenllaç de l’opa no és un fracàs sinó una «oportunitat perduda»
- Intent d’adquisició fallit Illa celebra el fracàs de l’opa del BBVA al Sabadell i es reunirà aquest divendres amb Oliu
- ACTUALITAT BLAUGRANA El Barça rep a la fi de l’Ajuntament la llicència de primera ocupació del Camp Nou
- Insuficiències de la salut pública Les infermeres denuncien una manca greu de recursos a Urgències psiquiátriques de Vall d'Hebron