Alimentació
Desembre, temps de taronges

El fred de l’hivern convida a un bon xut de vitamina C... Els cítrics –mandarines, mandarines, taronges, llimones i aranges– arriben aquest mes amb la seva poderosa càrrega contra refredats i virus diversos. «La gent creu que és el mateix, però és molt més saludable menjar-se una taronja que beure-se-la, perquè amb el producte sencer, acabat de pelar, a més de vitamines, també hi incorpores molta fibra, una cosa que amb el suc es perd», explica Montse Sanahuja, administradora de l’empresa Hnos. Sanahuja SL, una de les grans distribuïdores d’aquests cítrics al mercat central de Mercabarna.
Al desembre, prossegueix Sanahuja, «les taronges són espectaculars de gust». És el mes de la varietat Navel, la també batejada com la ‘millor taronja del món’, «tot i que no s’ha d’oblidar que cada tipologia té el seu moment òptim de consum. I ara és el de les Navel», insisteix l’experta. Al novembre, assenyala, van ser les Navelinas, i al gener seran les Lane Late. «Cal saber quina és la millor època de cadascuna. Hi ha productors que, per avançar-se a la resta, per exemple, les recullen massa aviat i les acaben de madurar en càmeres. Amb aquesta pràctica, el que s’aconsegueix és que el producte no sigui tan sucós com el que sí que madura fins al final a l’arbre», assenyala.

Taronges en una fruiteria de Barcelona /
Les condicions climàtiques d’aquest any han fet que les taronges cultivades aquí s’hagin vist afectades. «Entre la primavera i el moment de la collita, hi va haver un dèficit important de pluges i temperatures extremes, i això ha fet que el fruit sigui ara més allargat i una mica més petit de mida», explica Sanahuja, que remarca que, a més, aquest 2023, els productors han vist com els costos de producció augmentaven entre un 30% i un 40%, «cosa que ha repercutit en el preu de venda de l’agricultor, que ha hagut d’aplicar un increment d’entre 20 i 25 cèntims».
Un altre dels problemes que afronten els productors de taronges és la competència de les seves cosines germanes, les mandarines. «Són més fàcils de pelar, de transportar i de menjar, i això ha fet que el consum de taronges hagi decaigut i, en conseqüència, cada vegada es tanquin més explotacions de tarongers», comenta l’administradora d’Hnos. Sanahuja.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- 53 anys d’història Un tresor fotogràfic, en perill
- Tendències en salut L’ashwagandha, el suplement que conquista dones en la menopausa: «M’ha tret la boirina del cap»
- Estrena televisiva ‘OT 2025’ arriba amb un nou jurat i un programa d’humor
- Més d’un milió de catalans prenen Diazepam i altres ansiolítics
- El model territorial Hisenda prepara la seva alternativa de finançament singular per a Catalunya
- Discurs davant dels parlamentaris socialistes Sánchez demana l’expulsió d’Israel de totes les competicions esportives
- Castells La Colla Vella de Valls regna en una diada del Primer Diumenge de Santa Tecla 'total' a Tarragona
- Durant el segon trimestre Els aranzels de Trump llasten la indústria més del previst i l’economia catalana retalla el seu creixement
- ACTUALITAT BLAUGRANA Flick se surt amb la seva: de l’avís dels egos al triomf d’«un equip»
- Aquest estiu El ‘top manta’ es dispara a Catalunya: 139.200 falsificacions requisades valorades en 26 milions d’euros