Alimentació
Desembre, temps de taronges
El fred de l’hivern convida a un bon xut de vitamina C... Els cítrics –mandarines, mandarines, taronges, llimones i aranges– arriben aquest mes amb la seva poderosa càrrega contra refredats i virus diversos. «La gent creu que és el mateix, però és molt més saludable menjar-se una taronja que beure-se-la, perquè amb el producte sencer, acabat de pelar, a més de vitamines, també hi incorpores molta fibra, una cosa que amb el suc es perd», explica Montse Sanahuja, administradora de l’empresa Hnos. Sanahuja SL, una de les grans distribuïdores d’aquests cítrics al mercat central de Mercabarna.
Al desembre, prossegueix Sanahuja, «les taronges són espectaculars de gust». És el mes de la varietat Navel, la també batejada com la ‘millor taronja del món’, «tot i que no s’ha d’oblidar que cada tipologia té el seu moment òptim de consum. I ara és el de les Navel», insisteix l’experta. Al novembre, assenyala, van ser les Navelinas, i al gener seran les Lane Late. «Cal saber quina és la millor època de cadascuna. Hi ha productors que, per avançar-se a la resta, per exemple, les recullen massa aviat i les acaben de madurar en càmeres. Amb aquesta pràctica, el que s’aconsegueix és que el producte no sigui tan sucós com el que sí que madura fins al final a l’arbre», assenyala.
Taronges en una fruiteria de Barcelona /
Les condicions climàtiques d’aquest any han fet que les taronges cultivades aquí s’hagin vist afectades. «Entre la primavera i el moment de la collita, hi va haver un dèficit important de pluges i temperatures extremes, i això ha fet que el fruit sigui ara més allargat i una mica més petit de mida», explica Sanahuja, que remarca que, a més, aquest 2023, els productors han vist com els costos de producció augmentaven entre un 30% i un 40%, «cosa que ha repercutit en el preu de venda de l’agricultor, que ha hagut d’aplicar un increment d’entre 20 i 25 cèntims».
Un altre dels problemes que afronten els productors de taronges és la competència de les seves cosines germanes, les mandarines. «Són més fàcils de pelar, de transportar i de menjar, i això ha fet que el consum de taronges hagi decaigut i, en conseqüència, cada vegada es tanquin més explotacions de tarongers», comenta l’administradora d’Hnos. Sanahuja.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Londres 1960 L’única vegada que Espanya tampoc va participar a Eurovisió: aquest va ser el motiu
- Ensenyament A 4t d’ESO triaran entre matemàtiques acadèmiques o pràctiques
- Per indemnitzacions Les velles patates Corominas de Badalona deixen un deute de 200.000 euros al final de la seva liquidació
- Senglars Pots emmalaltir de pesta porcina per menjar carn de porc o embotit? Tot sobre el brot que alerta el món
- La cuina d’una obra mestra Rosalía, una cap que sap escoltar
