zentauroepp36495149 barcelona 02 12 2016  sociedad barcelona cenas de navidad en161204184042

zentauroepp36495149 barcelona 02 12 2016 sociedad barcelona cenas de navidad en161204184042 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha denunciat que alguns establiments estan cometent abusos en la reserva de dinars i sopars de Nadal i adverteix que alguns imposen restriccions injustes en l’elecció dels plats que poden encarir el preu final. L’entitat ha recordat el dret del comensal a elegir lliurement entre els plats que s’ofereixen habitualment a la carta, que no haurien de ser més cars que durant la resta de l’any.

L’OCU denuncia, entre altres pràctiques, que s’imposi l’obligatorietat d’escollir un menú en comptes d’elegir de la carta, la imposició d’un menú comú per a tothom ignorant possibles al·lèrgies o intoleràncies d’algun comensal o el cobrament d’elevats suplements entre les alternatives proposades dins del menú. L’organització explica que no és obligatori elegir un determinat menú, ja que l’establiment hauria d’estar preparat per oferir els plats que recull la carta, igual que qualsevol altre dia de l’any i al mateix preu. I si finalment el comensal es decanta per un menú, aconsella que convé demanar la carta per comparar preus, a més de comprovar el tipus i nombre de begudes incloses.

Tampoc creu que estigui de més contrastar per escrit amb l’establiment si existeix penalització per si algun comensal no pugui finalment acudir al dinar i precisar-se a quant ascendiria, ja que cobrar tot l’import d’un menú seria «abusiu, al resultar desproporcionada als costos assumits per l’empresari i suposa un enriquiment injust», denuncia.

Cobrar per les reserves

L’entitat denuncia també que han detectat casos en els quals es cobra un plus per reserva i precisa que sí que es pot exigir una quantitat per endavant com a reserva, però ha de descomptar-se de l’import total. Altres abusos que, segons l’OCU, convé conèixer és no oferir una carta física del menú (tot i que els codis QR són una forma còmoda de consulta, a més s’ha d’oferir la carta en paper) o que falti una referència en els preus «segons mercat» (com el preu per quilo) o que no s’avisi del preu d’un producte fora de carta.

També es considera abusiu que el preu en carta no inclogui l’IVA i es vulgui cobrar després (en cas de no incloure’l, s’ha d’avisar expressament) i cobrar pel servei de taula o pel cobert, que és il·legal a l’estar implícit en el servei d’hostaleria. A més, és abusiu cobrar l’aigua de l’aixeta (la seva dispensació és gratuïta i obligatòria si el client la sol·licita, encara que el sabor no sigui bo).

Notícies relacionades

Recorden que la decisió de deixar propina és voluntària (no hi ha norma que obligui a fer-ho), que no pot rebutjar-se el pagament en efectiu, tot i que sí amb targeta si s’adverteix clarament abans de consumir, i que és contrari a la normativa que el tiquet o factura de compra no detalli cada producte consumit.

Si es pateix algun abús, el client pot demanar el full de reclamacions i a l’establiment s’hi neguen, es pot avisar la Policia Local perquè aixequi acta i l’OCU recomana a més guardar el tiquet, que és d’obligada emissió.

Temes:

OCU Nadal