Alimentació

Els restaurants francesos hauran de dir a la carta quins plats no són casolans

BARCELONA  22 12 2016 ON BARCELONA ONBARCELONA RESTAURANTE ENIGMA DE ABERT ADRIA EN LA FOTO  LA COCINA      FOTO ELISENDA PONS

BARCELONA 22 12 2016 ON BARCELONA ONBARCELONA RESTAURANTE ENIGMA DE ABERT ADRIA EN LA FOTO LA COCINA FOTO ELISENDA PONS / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Els restaurants francesos hauran de detallar a la carta els plats que no elaboren a les seves cuines. La mesura, que fins ara era opcional als establiments del país veí, passarà ara a ser obligatòria, segons ha anunciat la ministra de Petites i Mitjanes Empreses, Comerç, Artesania i Turisme, Olivia Grégoire.

Entre altres objectius, la mesura aspira a protegir millor els consumidors, buscar així mateix realçar la feina dels restaurants que realment cuinen els seus propis plats i, en tercer lloc, pretén contribuir a la defensa de la gastronomia francesa, declarada com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco el 2010.

«Cal valorar els restauradors que proposen bons plats casolans», va afirmar Grégoire diumenge en un missatge a la xarxa X. El propòsit de la iniciativa plantejada per la ministra del Govern de Macron és que a finals d’aquest any les cartes dels 175.000 restaurants que hi ha a França detallin els plats que no s’elaboren a les cuines de cada un, va detallar el rotatiu ‘La Tribune du Dimanche’.

‘Fait maison’, fet a casa

Des del 2014, els establiments de restauració francesos poden marcar com a ‘fait maison’ (fet a casa, o casolà) els plats que elaboren a les seves cuines a partir de productes bruts. Però aquesta mesura, que és opcional, es considera molt vaga, ja que aquest mecanisme no informa dels plats que són cuinats fora del restaurant, sovint de forma industrial i que es reescalfen després en microones abans de servir-se als clients. 

No és la primera vegada que la ministra Grégoire es distingeix per la seva defensa de la cuina tradicional francesa, una pràctica que, al seu entendre, també serviria per abaratir els preus dels aliments a França, molt castigada per la inflació.

Notícies relacionades

Aquest estiu, la titular de Petites i Mitjanes Empreses va defensar, per exemple, «ensenyar a cuinar productes en brut de nou per evitar comprar preparats, més cars», va dir el diari ‘Sud-Ouest’, responent una pregunta sobre la inflació i les seves conseqüències en les famílies.

«És necessari que les classes de cuina tornin a l’escola», va afegir també en aquesta mateixa entrevista, en la qual va reivindicar amb insistència «la petita cuina de la vida quotidiana».