Alimentació
Els bolets dupliquen preus per la sequera

La sequera, que fa mesos que castiga les collites a Catalunya, passa factura també als boscos i, per tant, a la producció de bolets. «No podem dir que no n’hi hagi d’haver, perquè la temporada és llarga i es prolonga fins al gener, però el cert és que en l’inici de la campanya amb prou feines no hem tingut bolets silvestres», lamenta Jordi Serentill, director executiu de Laumont, una empresa especialitzada en la distribució i comercialització d’aquest producte de tardor.
De fet, al Pirineu, «altres anys, a hores d’ara, s’havia collit ja el 50% de la producció de bolets... Aquest any, no obstant, no s’ha agafat ni l’1%», constata Juan Martínez d’Aragó, micòleg i investigador del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC). «En altres zones, com el Prepirineu i la Catalunya Central, si a partir d’ara plogués durant alguns dies seguits, encara es podrien trobar alguns bolets de varietats tardanes com el camagroc, el fredolic o la llanega», afegeix. Les úniques àrees on s’han pogut collir alguns exemplars són el Ripollès, la Vall d’Aran i les zones més muntanyoses del litoral.
El que passa aquest 2023, observa Martínez d’Aragó, no és, almenys pel que fa als bolets, res excepcional. «En els últims 25 anys hi ha hagut alts i baixos constants. Van ser males collites, per exemple, la del 2002, la del 2004, la del 2007 i la del 2017 i, en canvi, la dle 2018 va ser una campanya extraordinària en volum de bolets collits, amb rècord de producció a Catalunya», assenyala l’expert.
A partir d’ara, convindria que a més de ploure (la previsió diu que la setmana que ve sí que arribaran les precipitacions), es mantinguessin durant un parell o tres de setmanes les temperatures fresques, però sense gelades. «Perquè quan arribi la neu, la temporada ja s’haurà acabat».
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?