Collita micològica

Les pluges redrecen la temporada de bolets

La campanya es pot allargar fins a mitjans de desembre per la previsió de temperatures suaus durant la tardor

Les pluges redrecen la temporada de bolets

DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

La dinàmica recent de pluges i les previsions a mitjà termini, que pronostiquen una tardor càlida però en la mitjana pluviomètrica, auguren que la temporada de bolets a Catalunya serà acceptable, fins i tot millor que la mitjana dels últims anys, segons mostra un model de càlcul elaborat per investigadors del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), a Solsona.

"Ho diem amb totes les cauteles possibles --precisa Juan Martínez de Aragón, investigador del CTFC-- perquè la producció de bolets depèn de les condicions meteorològiques de les setmanes immediatament anteriors". ¿I això què significa? Doncs que, després d'un estiu bastant càlid i sec de solemnitat, com ha estat aquest any, amb una successió de tempestes intenses n'hi pot haver prou per canviar el panorama de la tardor.

Les condicions prèvies de l'any hi influeixen menys. La clau és que plogui en el moment adequat, destaca l'especialista Juan Martínez, del CTCF

"Les condicions prèvies de l'any hi influeixen menys del que es pensa", afegeix l'enginyer forestal. L'especialista del CTFC posa com a exemple el cas de la serra de Poblet l'any passat. "Després d'un estiu molt sec es va aconseguir un rècord de rovelló perquè va ploure quan havia de ploure", resumeix.

Una temporada "normal" com la que s'espera aquest any a Catalunya significa que la mitjana per hectàrea de bosc pot rondar els 60 quilos de bolets, incloent-hi els no comestibles o no apreciats, segons els sondejos que el CTFC fa periòdicament en parcel·les distribuïdes per diverses comarques i amb vegetació variada. Segons Martínez de Aragón, això significa unes 73.000 tones anuals de bolets per a tota la comunitat. En un any excepcional, com el 2014, s'arriba a 200 quilos.

Productivitat per hectàrea

El que ja és segur és que la temporada de bolets al Pirineu no serà òptima perquè la 'collita' durant els mesos de juliol i agost va ser nefasta. "Els bolets que surten a principis d'estiu gairebé no s'han vist", diu l'enginyer forestal del CTFC. La falta de precipitacions ha suposat un retard d'uns 20 dies, cosa que reduirà la durada de la campanya i lògicament la mitjana de producció en aquests boscos, que s'acostuma a situar al voltant dels 100 quilos per hectàrea.

Notícies relacionades

A la resta del territori, en canvi, la temporada està pràcticament a l'inici i el seu desenvolupament dependrà en gran mesura de les pròximes pluges i de la calor. "En algunes zones, les temperatures suaus poden allargar la temporada fins al novembre i el desembre --explica--. El gran límit són les glaçades". Els apreciatscepsi els rovellons, per exemple, no suporten el fred, mentre que elsfredolicssón molt resistents. I un altre factor clau és el vent, afegeix Martínez de Aragón: "Que n'hi hagi molt no és bo per als bolets".

Les pluges caigudes a tot Catalunya durant el cap de setmana passat faran que els bolets comencin a fructificar al Prepirineu d'aquí uns 15 dies, però "tot dependrà del fet que no pugin les temperatures i continuï plovent", sentencia l'especialista.

Temes:

Gastronomia