JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Digues-me d’on ets i et diré quant i en què et gastes els diners en compres quan viatges. I és que un comerciant no farà la mateixa caixa, estadísticament parlant, si per la porta del seu negoci entra un visitant xinès, que, de mitjana, es deixarà uns 1.260 euros en adquisicions durant la seva estada; davant els 500 euros d’un britànic o els 326 euros d’un francès.

Així ho quantifica un informe elaborat pel Consell Mundial de Viatges i Turisme (WTTC, per les seves sigles en anglès), partint de 4.600 entrevistes a turistes de 24 països diferents i presentat aquest dijous a La Roca Village. L’estudi ha radiografiat un dels subsectors turístics més a l’alça: el turisme de compres. I és que hi ha gent que va a París perquè vol visitar la Torre Eiffel i d’altres perquè els torna bojos la moda parisenca i pretenen deixar-se una fortuna a les ‘boutiques’ locals.

L’aportació econòmica d’aquest ‘turisme de compres’ no és menor i només a Espanya l’informe calcula que els esmentats visitants es van deixar el 2021 un total de 2.428 milions d’euros. Una aportació que presumiblement anirà a més, ja que en les dades del 2021 encara s’observa efectes evidents de la pandèmia. El 2019 la contribució al PIB espanyol va ser de 5.127 milions d’euros. Espanya és el novè país arreu del món on el turisme de compres té més pes en l’economia, segons quantifica el WTTC.

A la recerca d’aquest turista de qualitat, o també dit amb alt poder adquisitiu, l’estudi del sector insta a buscar-lo als mercats emergents. I és que els xinesos, argentins, saudites o indis, entre d’altres, que tenen diners i ganes de sortir del seu país a gastar-lo solen fer-ho bastant més que els australians, nord-americans, japonesos o britànics, entre d’altres. Si bé els primers es deixen uns 741 euros de mitjana per viatge (sense computar el cost dels vols o l’allotjament), els segons desemborsen uns 468 euros.  

Alimentació, cosmètica i joies

Notícies relacionades

Si bé l’estudi traça diferències substancials, que van des dels 1.260 euros en compres d’un xinès –els que més gasten–, fins als 326 euros d’un francès –els més austers–. Els espanyols que viatgen de compres gasten una mica més, una mitjana de 347 euros durant la seva estada. I no s’ho gasten en el mateix. Segons desgrana l’estudi, els xinesos prefereixen els cosmètics i perfums; els australians, el menjar i l’alcohol; els indis, la roba i els complements; i els visitants dels Emirats Àrabs les joies i els rellotges, entre d’altres. 

Una altra conclusió que deixa l’informe del WTTC és que si bé moltes campanyes publicitàries miren de captar el turista que busca una cosa diferent i una immersió més ‘autèntica’, visitant les botiguetes locals de tota la vida, al final la majoria d’estrangers que viatgen per anar de compres acaben anant al centre comercial. O als grans carrers amb les ‘flagship’ de les referències internacionals i als ‘duty free’ dels aeroports, per sobre de botigues d’artesans, mercats ambulants de carrer o altres ubicacions.