Empreses

El comerç familiar català accelera i ven un 10% més al desembre

Sis de cada deu d’aquestes empreses valoren positivament la campanya de Nadal i la majoria auguren un increment de vendes del 6,7% al gener

El comerç familiar català accelera i ven un 10% més al desembre

ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

L’empresa familiar catalana dedicada al comerç acaba l’any en positiu. L’últim indicador de Comertia, associació que agrupa unes 60 companyies d’aquest àmbit i, aproximadament, 4.000 establiments, reflecteix que el sector va vendre un 10,7% més aquest desembre que un any enrere. Això suposa –malgrat que l’organisme sempre ha sigut clar a l’hora de relacionar l’increment de la seva facturació amb l’encariment del producte que ven– millorar un gràfic que des d’agost estava en descens. Aquell mes, el comerç familiar català va vendre un 25,8% més que l’any anterior, una diferència que amb prou feines era del 7% al novembre.

Segons mostra Comertia en un comunicat, el principal element diferenciador ha sigut la campanya de Nadal, que el 61% dels empresaris valoren positivament. De fet, tant la previsió de les compres relacionades amb els Reis com de les rebaixes són positives: les companyies que agrupa Comertia preveuen una millora de les vendes del 5,6% en aquesta primera setmana de gener i del 6,7% en el conjunt del mes.

De tota manera, el sector que ha liderat aquesta accelerada en les vendes és la restauració, que ha facturat un 21,6% més aquest desembre que l’any passat. Cal destacar que llavors el sector estava ficat de ple en les restriccions d’aforament i horari per frenar un nou pic de covid. En qualsevol cas, el comportament és positiu a tots els sectors: el de l’alimentació no bàsica va vendre un 13% més, el dels complements registra un augment del 12,4%, i el de l’oci i la cultura, del 10,8%. Els segueixen la moda (+8,7%), l’equipament per a la llar (+5,7%) i els establiments d’alimentació bàsica (+6,9%).

Creixement sostingut

Notícies relacionades

«No és un creixement en unitats de venda; és un creixement a causa de la inflació, però és un creixement sostingut», analitza el president de l’organisme, David Sánchez. «La lectura és positiva», diu, sobretot tenint en compte que la pujada de preu d’elements fonamentals com el gas, la gasolina o l’alimentació ha restat capacitat a les persones de gastar en oci. Per això se celebra l’estabilitat en les vendes: «Som positius, en el sentit que hem recuperat la normalitat».

D’aquesta manera, segons conclou el comunicat, els reptes de les empreses de ‘retail’ de Comertia per fer front a un nou any d’incertesa són millorar la facturació, reduir costos, retenir els treballadors, contractar personal nou i continuar ampliant la xarxa de punts de venda.