Patrocina:

Novetats del sector

El SIL celebra al juny el seu 25è aniversari com a referent mundial del sector de la logística

Els dies 7, 8 i 9 de juny la ciutat tornarà a ser la capital internacional de la indústria logística amb aquesta trobada del Consorci de la Zona Franca de Barcelona

El SIL celebra al juny el seu 25è aniversari com a referent mundial del sector de la logística
4
Es llegeix en minuts

El mercat logístic està en ple auge, i amb grans perspectives de creixement, després dels esdeveniments viscuts que han afectat l’economia mundial. Les noves tecnologies, basades en la indústria 4.0, estan impulsant el desenvolupament d’aquest sector a un nivell mai abans conegut. La consultora PwC ha realitzat un estudi anomenat ‘L’era del transport digitalitzat’, en què indica que la digitalització i automatització de processos reduiran un 47% els costos del transport de la indústria logística el 2030.

Però hem de remarcar que un dels grans impulsors d’aquest sector és a Barcelona: el Saló Internacional de Logística (SIL), un esdeveniment organitzat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i que aquest any torna a projectar-se com un espai que fomenta les sinergies entre els professionals i on es presenten les últimes novetats del sector. Els pròxims dies 7, 8 i 9 de juny la ciutat tornarà a ser la capital internacional de la indústria logística.

Durant 25 anys el SIL ha ajudat a aixecar la regió metropolitana de Barcelona com una de les més importants en aquest sector, amb una estratègia basada en la internacionalitat, a través d’un model d’èxit que potencia els negocis, el ‘networking’ i el coneixement del mercat.

«El SIL s’ha consagrat com la fira líder de parla hispana del món i referent del sector a Espanya, sud d’Europa i Mediterrani, gràcies a una tasca feixuga durant 25 anys en què hem anat sempre de la mà del sector», comenta Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al CZFB. El delegat ha afegit: «Any rere any hem anat incorporant els diferents sectors que formen part de la cadena de subministrament, constituint una de les poques fires de tot el món on estan representats: transport, logística, distribució, intralogística, manutenció, immologística, última milla, tecnologia, indústria 4.0, ‘start-ups’, infraestructures, etc. Aquesta és una de les claus de l’èxit».

Un èxit que es veu reflectit en la impressionant xifra de 650 empreses líders en la indústria que participaran a la fira, en una trobada que torna a desenvolupar-se a la Fira de Barcelona.

A més, seguint aquesta internacionalitat, el SIL acollirà la celebració de nombrosos congressos internacionals que es faran dins de la fira. La 39a edició de l’ALACAT, el congrés més gran del sector de l’Amèrica Llatina; la 18a edició de l’European Conference & European Research Seminar, organitzat per l’entitat internacional més gran del sector de la cadena de subministrament; l’EUROLOG, el congrés anual de l’European Logistics Association; i el MedaLogistics, creada de manera conjunta per l’Associació de Cambres de Comerç i Indústria del Mediterrani (ASCAME) i el CZFB, amb la col·laboració de la Cambra de Comerç de Barcelona i la MedPorts Association.

La fira ha assolit una presència internacional del 40% d’empreses, amb representació de països com França, Mèxic, Suïssa, Itàlia, Portugal, l’Equador, Alemanya, el Regne Unit, l’Uruguai, Polònia, l’Argentina, els EUA, Bèlgica, Austràlia, Paraguai, Holanda, Finlàndia, Andorra, Panamà, la Xina, Corea del Sud, Singapur i Xile, juntament amb un gran estand de participació d’empreses procedents de Turquia.

El CZFB ha preparat una setmana especial dedicada a la logística que començarà amb un acte entranyable de reconeixement del sector, el dimarts 6 de juny, durant la celebració d’un sopar de gala. El Teatre Nacional de Catalunya acollirà aquesta Nit de la Logística on es reuniran tots els protagonistes del sector.

La directora general del CZFB, Blanca Sorigué, ha afirmat que «les diferents empreses participants presentaran més de 120 novetats entorn de la implantació de la indústria 4.0 al sector. Estem vivint un moment d’auge i profunda transformació, en què el Big Data, la Intel·ligència Artificial i el ‘blockchain’ estan suposant un punt d’inflexió en la millora dels processos logístics».

Per a aquesta edició, Euskadi tindrà una representació especial com a regió convidada, demostrant, a través de diferents esdeveniments, la seva posició clau com a node logístic estratègic de l’Eix Atlàntic Europeu. La regió donarà un plus a la fira, mostrant la seva experiència i les seves avançades infraestructures, com el port de Bilbao, l’aeroport de Vitòria-Gasteiz com a punt de càrrega, la xarxa de carreteres i la xarxa ferroviària.

El SIL tindrà la participació de fins a 400 ‘speakers’ al voltant de 144 sessions, dels quals la gran majoria estaran presents en l’apartat SIL Knowledge; punt de trobada sobre les temàtiques més actuals, com a sostenibilitat, ‘supply chain’, innovació, digitalització, e-commerce o talent.

Notícies relacionades

Així mateix, el món de les ‘start-ups’ també tindrà una representació amb un espai on mostraran les seves innovacions. La Incubadora d’Alta Tecnologia en Logística 4.0, un projecte científic i tecnològic que actualment està desenvolupant el CZFB, hi participarà amb alguna de les seves empreses emergents. Finalment, el talent del sector també tindrà oportunitat de demostrar la seva vàlua amb l’organització d’un Job Market Place, un lloc de trobada entre empreses i candidats.

La inscripció per assistir a la fira es pot portar a terme a través de la web, i serà gratuïta fins al 26 de maig, quan passarà a tenir un cost. A més, tota la informació completa i actualitzada del Saló es troba a la mateixa pàgina web.