Patrocina:

Indústria 4.0

El primer 'hub' d'impressió 3D es posa a caminar a Barcelona

La instal·lació, promoguda pel Consorci de la Zona Franca i Leitat, ha sigut inuagurada pel ministre Pedro Duque

La iniciativa publicoprivada acollirà en la seva primera fase 34 projectes i el projecte final suposarà 100 milions d'inversió

impresion-3d

impresion-3d
zentauroepp46924061 pla detall d una m quina d impressi  3d treballant  a la pri190211140433

/

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Barcelona comença a covar la seva candidatura per ser el 'hub' d’impressió d’alta tecnologia 3D del Mediterrani. I el primer pas en aquesta etapa l’ha inaugurat aquest dilluns el ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, al Consorci de la Zona Franca: el primer incubador d’Europa centrat exclusivament en la impressió 3D, per a 'start-ups’, pimes microempreses.

Aquest "laboratorid’innovació", com l’han batejat les entitats promotores, el Consorci i la Fundació Leitat, ja ha tancat la primera ronda de projectes que desenvoluparan durant els pròxims mesos les seves idees a les instal·lacions de la 3D Factory Incubator.

Seran 34, segons han afirmat fonts del Consorci, pendents de la confirmació definitiva. La idea del laboratori és prestar un assessorament durant tota la cadena de producció, és a dir, entre la definició de la idea i la comercialització dels primers pilots.

Aquest procés està contemplat que duri entre 6 i 12 mesos, amb possibilitat de pròrroga. Un total de 27 de les candidatures acceptades són d’origen català o de la resta d’Espanya i set d’internacionals. Algunes d’aquestes últimes amb vinculació a grans multinacionals de la logística, segons fonts del Consorci, que no han volgut donar més detalls. Els projectes són de béns d’equip, sector salut o mobilitat, entre d’altres.

El 15 de febrer començaran a treballar aquests 34 projectes i s’obrirà la segona convocatòria per als seus futurs relleus.

El laboratori compta amb quatre grans impressores 3D, tres de més petites i està especialitzat en producció de plàstic i resines, amb sis tecnologies diferents d’impressió.

El projecte s’ha finançat fins ara amb un total de tres milions d’euros, dels quals la meitat ve de fons FEDER de la UE i l’altra meitat de la dupla Consorci-Leitat.

Primera fase

Els 600 metres quadrats que ha inaugurat aquest dilluns el ministre Pedro Duque són la primera fase del projecte de ‘hub’ 3D que comencen a gestar-se a la Zona Franca de Barcelona. La segona seran 17.000 metres quadrats, que el Consorci i Leitat aspiren que acabin sent 72.500, d’oficines, espais de 'coworking' i sales de proves dels diferents projecte, entre d’altres. Els promotors han batejat aquesta planta com "DFactory 4.0". "El nostre objectiu no és una nau industrial, sinó un centre tecnològic", expliquen des del Consorci.

Notícies relacionades

Aquest centre, que els organitzadors han mostrat als periodistes mitjançant ulleres de realitat virtual, aspira a construir-se com un edifici plenament vidrat, d’estil modernista que combini bigues d’orientació industrial amb espais verds i plaques solars a la teulada.

Dividit en tres naus, als laterals hi aniran els espais per a 'start-ups’ i al centre les màquines per a la producció intensiva de tecnologia de les empreses ja consolidades. Els organitzadors esperen que els primers 17.000 metres quadrats estiguin ja construïts el primer trimestre del 2020 i la inversió total estimada és de 100 milions d’euros.

Temes:

Impressió 3D