Patrocina:

OPERACIÓ IMMOBILIÀRIA

Telefónica compra la seva seu a Barcelona per 107 milions

El Consorci de la Zona Franca tanca amb la venda la seva segona subhasta de l'any

La companyia, que està de lloguer, exerceix el dret de tempteig i iguala l'oferta d'AXA

La Torre Telefónica, a la zona del Fòrum de Barcelona.

La Torre Telefónica, a la zona del Fòrum de Barcelona. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
SONIA GUTIÉRREZ / BARCELONA

Finalment, no serà la multinacional francesa AXA Real Estate la que comprarà la Torre Telefónica de Barcelona, tot i ser la que va presentar l'oferta més alta en la subhasta, sinó que se la quedarà el mateix llogater que dóna nom al singular edifici de 110 metres de la zona del Fòrum. Telefónica ha exercit el seu dret de tempteig, a l'igualar el preu de 107 milions d'euros (sense IVA) ofert per Lindisfarne Investments, una empresa del grup AXA, segons va anunciar el Corsorci de la Zona Franca (CZFB), que és el propietari de l'immoble.

El CZFB -institució pública que té l'Executiu central i l'Ajuntament de Barcelona als seus òrgans de govern- va obrir el procés de venda del solar i l'edifici, mitjançant subhasta, a finals de maig, amb un preu de sortida de 98,5 milions d'euros. Un dels principals atractius de l'immoble del Fòrum, també conegut com a Torre Diagonal 00 per la seva ubicació a l'inici d'aquesta avinguda, és el contracte de lloguer amb Telefónica fins al 2060, i que se subroga al comprador.

Uns 60 inversors, la majoria internacionals, es van interessar per l'edifici, segons el Consorci, però finalment només tres van presentar una oferta. La d'AXA va ser la més elevada, un 9% per sobre del preu inicial. A l'igualar l'oferta de la multinacional francesa, Telefónica exerceix el seu dret de compra en qualitat d'arrendatària. Aquesta possibilitat estava inclosa en el plec de condicions per a la subhasta pública, però eren pocs els que s'esperaven que la companyia presidida per César Alierta fes el pas, segons fonts coneixedores de l'operació.

Jordi Cornet, conseller delegat del CZFB, i Javier Delgado Martínez, director de Planificació, Projectes i Serveis Globals de Telefónica, van firmar la venda ahir.

Dues seus en propietat

Per a Telefónica, l'operació suposa deixar de pagar el lloguer i tornar a tenir una seu corporativa en propietat a Barcelona. L'anterior, l'edifici Estel de l'avinguda de Roma, se la va vendre el 2007 per 220 milions al fons Carlyle. Anys després es va traslladar a la flamant torre del Fòrum, que a més a més de ser la seu corporativa de Telefónica a Catalunya acull el seu centre de R+D mundial. L'operadora només és propietària de dues seus corporatives a Espanya, la central de Madrid i la recentment adquirida de Barcelona.

L'edifici, de 24 plantes i 34.000 metres quadrats, és obra del despatx d'arquitectes Enric Massip-Bosch i va ser construït pel Consorci, que va entregar l'edifici a Telefónica el gener del 2011.

Notícies relacionades

Per part del CZFB, la venda de la Torre Telefónica servirà per reduir el deute financer, situat al voltant dels 164 milions d'euros, i per fer inversions en operacions estratègiques, com la millora del polígon industrial de la Zona Franca o la posada en marxa, abans de final d'any, de la promoció de vivendes «a preus accessibles» al barri de la Marina del Prat Vermell, per al qual busca inversors immobiliaris.

És la segona subhasta pública d'actius portada a terme pel CZFB des de primers d'any, després de vendre l'edifici del Banc de Sang i Teixits a Recoder Inversiones per 38,2 milions. El Consorci va aconseguir sanejar els seus comptes el 2013, al registrar un benefici de set milions, després de dos anys de pèrdues. La institució va posar en marxa un pla d'ajust, que va incloure una retallada de les despeses del 20%.