Entrevista a Joan Carles Alba, director de Pimes del BBVA Catalunya

«Volem impulsar projectes innovadors i sostenibles»

  • En marxa la segona edició del Premi BBVA a la Innovació en Sostenibilitat Mediambiental

  • Aquest guardó convocat per l’entitat financera i la FACC s’emmarca especialment en els ODS 7, 12 i 13 de les Nacions Unides

pymebbva

pymebbva

2
Es llegeix en minuts

Frenar el canvi climàtic ha de ser el gran objectiu de la dècada, tal com estableixen les Nacions Unides davant les greus conseqüències que pot tenir per al planeta l’increment de la temperatura per sobre dels dos graus. I, per a això, cal sumar forces des de tots els àmbits. Per això, la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) i BBVA convoquen la segona edició del Premi BBVA a la Innovació en Sostenibilitat Mediambiental, dotat amb 10.000 euros per a primer premi i 5.000 euros per al segon. Els aspirants poden inscriure’s a la web www.fcaixescatalanes.cat fins al 26 de febrer.

-¿Quin és l’objectiu d’aquest guardó?

-En primer lloc, potenciar la innovació i sostenibilitat en l’àmbit empresarial. I, en segon lloc, reconèixer i fomentar els valors de respecte al medi ambient. En tot cas, pretén ser un estímul perquè les pimes i els autònoms (de fins a 5 milions d’euros de facturació) generin nous projectes en l’àmbit de la innovació mediambiental, tot i que la seva activitat principal no sigui aquesta.

-Combatre el canvi climàtic és el gran repte per als pròxims anys.

-Així és. Per això, el premi pren com a referència l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que tenen com a missió erradicar la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia, i posar fre al canvi climàtic, entre d’altres. El guardó s’emmarca de manera especial en els ODS 7, 12 i 13 que fan referència a l’energia neta i renovable, la producció i el consum responsable, i l’acció climàtica.

-¿Quin tipus d’idees busquen?

-Poden ser avenços tecnològics, canvis en els processos de producció, nous productes o serveis.... Per exemple, en termes d’energia assequible i no contaminant, projectes que facin referència a la innovació en transports sostenibles, reducció de transport rodat, reducció en l’ús de combustible, eficiència energètica, energies renovables...

-Comença una era que la societat ha de començar a consumir de manera responsable.

-Sí, i per aquesta raó, en el camp de la producció i consum responsable, es pretén impulsar projectes innovadors que proposin noves fórmules que no esgotin recursos naturals o tinguin impacte social, la reducció del plàstic, la prevenció del malbaratament alimentari... Finalment, amb referència a l’acció pel clima, comprendria la innovació per a la millora de la resiliència i la capacitat d’adaptació als riscos relacionats amb el clima i els desastres naturals, accions que permetin la reducció de l’empremta de carboni, productes i serveis amb baix nivell d’emissions de carboni, etcètera.

Notícies relacionades

-¿Quins seran els criteris del jurat per decidir el projecte guanyador?

-El jurat està format per persones de reconegut prestigi i experiència en l’àmbit de la sostenibilitat i l’empresa. Primer, una comissió tècnica farà una selecció d’un màxim de deu projectes que, posteriorment, el jurat avaluarà a partir de la documentació aportada en el moment de la inscripció a la convocatòria. Entre els criteris de valoració de les candidatures es tindran en compte els criteris tècnics (innovació, viabilitat tècnica i potencial de replicació), els criteris de sostenibilitat (beneficis ambientals, socials i econòmics) i els criteris estratègics (compromís corporatiu).

Temes:

BBVA