CONSCIENCIACIÓ

Consells per acabar amb el malbaratament alimentari

A Catalunya es malgasten més de 260.000 tones d'aliments a l'any, i el 58% es produeix a les llars catalanes

Una dada rellevant és que amb el menjar que es tira durant un any es podria alimentar unes 500.000 persones

mujer-comprando-supermercado 1303-14081

mujer-comprando-supermercado 1303-14081

3
Es llegeix en minuts

Desaprofitar i llençar aliments que encara tenen valor nutritiu és fomentar el malbaratament alimentari, que també es refereix al menjar que es fa malbé o caduca a la nevera o al rebost abans de ser consumit.

És un problema propi de les societats desenvolupades. Els responsables del malbaratament no som només els consumidors finals, sinó també els productors quan rebutgen productes que no compleixen unes mesures determinades o no tenen bon aspecte, les botigues i supermercats quan acumulen més aliments dels que haurien amb el simple objecte de tenir una àmplia oferta de productes que finalment caduquen, o els restaurants quan per oferir un menú variat compren massa aliments que després llencen, o quan les racions dels plats són massa grans.

Aquesta situació és encara més incoherent després de la crisi econòmica global, on prop de mil milions de persones pateixen gana, i el desaprofitament alimentari suposa un greu impacte social i ètic.

Dades de casa

A Catalunya es malversen més de 260.000 tones d’aliments a l’any, mentre que el 22% de la població catalana viu sota el llindar de la pobresa. Amb el menjar que es tira durant un any es podria alimentar 500.000 persones. En diferents estudis s’ha comprovat que més de la meitat dels aliments que es tiren prové de les llars, concretament, 81 kg a l’any en una família de dos adults i dos nens.

En aquesta conjuntura és molt important que els pares i mares inculquin als fills petits canvis de comportament, per aconseguir un consum més responsable i que ajudi a millorar les condicions socials i ambientals de l’entorn.

Les recomanacions del ‘Pla de profit’

La Generalitat, mitjançant l’Agència de Residus de Catalunya, ha elaborat el Pla d’acció per a la prevenció del malbaratament alimentari (2019-2020), que inclou una sèrie de recomanacions per educar els nens a fer un consum responsable i no malgastar aliments. Algunes d’aquestes recomanacions són:

• Que els fills i filles ajudin a fer la llista de la compra, tenint en compte els aliments que hi ha a casa i els que cal comprar, ajustant les quantitats a les persones que es troben a la llar.

• Fer reflexionar sobre si el que s’ha posat a la llista de la compra és realment necessari i es podrà consumir.

• Que els més petits ajudin a organitzar la nevera i el rebost, col·locant davant el que caduca abans.

• Col·locar els aliments al congelador si es pensa que no es podran consumir a curt termini.

• Ajustar la temperatura de la nevera per aconseguir una millor conservació dels aliments.

• Ajustar les racions de menjar diàries o la mida de l’entrepà al que els fills necessiten menjar realment.

• Acostumar fills i filles a acabar-se el menjar, sense deixar restes.

• Quan s’organitzin festes o celebracions familiars, fer una planificació ajustada d’aliments, per evitar que quedin restes.

• Implicar els fills en la preparació de l’entrepà o la carmanyola. Fer que siguin conscients que no es pot tirar el menjar si sobra. En tot cas, que el tornin a casa.

• Elaborar un menú per a un dia de la setmana que aprofiti restes de menjars cuinats en dies anteriors, com per exemple croquetes, truites de verdures, canelons..., ja que és bo que els petits entenguin que hi ha aliments que es poden reutilitzar.

• Fer reflexionar, en cas que es mengi fora de casa, sobre la quantitat de menjar que demanen per a que no sobri i, si en sobra, donar exemple portant les sobres a casa.

• En el cas que sobri menjar, és recomanable ensenyar als fills i filles a fer compostatge amb les restes ja que pot servir com a abonament per a les plantes.

Origen del pla i patrocinis

Aquest pla és un projecte elaborat amb el consens i la participació d’un total de 47 entitats catalanes vinculades al malbaratament alimentari, entre les quals hi ha empreses, entitats socials i ambientals, universitats i administracions públiques. Hi participen empreses privades (31,91%), universitats i investigació (6,38%), societat civil i tercer sector (21,28%) i administracions públiques (40,43%). El pla vol actuar en tots els sectors de la cadena alimentària i té una durada de dos anys, 2019 i 2020.

Notícies relacionades

En l’origen hi ha el projecte europeu Ecowaste 4 food del qual formen part regions europees de set països diferents amb l’objectiu de compartir bones pràctiques i aconseguir canvis en les polítiques europees de gestió dels aliments.

Més informació al web de l’Agència de Residus de Catalunya.