DRETS

La Generalitat de Catalunya llança la campanya #Malamente

Es tracta d'una iniciativa de prevenció de les violències sexuals contra les adolescents i joves en espais de lleure nocturn

malamente2

malamente2

3
Es llegeix en minuts
D. R. / Barcelona

Lligar de manera invasiva, opinar sobre el cos d’una noia –cosificació– en un bar o una festa major, o presenciar aquesta conducta i convertir-se en còmplice són algunes de les violències sexuals quotidianes que les noies pateixen només pel fet de ser-ho, i que costa reconèixer socialment com aviolències, ja que estan normalitzades.

Són conductes apreses en el marc de la ideologia masclista en la qual, desgraciadament, sovint ens relacionem; però són accions que clarament agredeixen les dones i que cal erradicar. Per aquesta raó,l’Agència Catalana de Juventut  de la Generalitat ha creat un anunci que mostra cinc escenes de violències sexuals quotidianes com són lligar d’una forma invasiva, compartir imatges o vídeos amb contingut sexual sense consentiment, la cosificació, utilitzar drogues per excusar una agressió o insistir davant d’un no.

Totes aquestes situacions acaben en una veu en off que acaba amb les sentències: “si lligues de forma agressiva, malamente”; “si utilitzes les drogues per excusar una agressió, malamente”; “si insisteixes, malamente”; “si opines sobre els cossos de les noies, malamente”, i “si comparteixes contingut sexual sense consentiment, malamente”. Finalment, l’espot es tanca amb un missatge clar: “Si actues així, estàs agredint. Ni agressió, ni còmplice. Aturar les violències sexuals”.

La campanya, acompanyada pel hashtag #Malamente, també consta d’altres eines de conscienciació, com són l’edició d’anuncis publicitaris per a premsa, cartells, infografies, díptics, materials que es repartiran en múltiples espais de lleure nocturn juvenil i en els 294 Punts d’Informació Juvenil i 44 Oficines Joves que hi ha a Catalunya.

En una segona fase que començarà al finalitzar l’estiu, la campanya vol contribuir a la desconstrucció de la masculinitat hegemònica i a la visibilització d’altres maneres de “sentir i ser petit” que s’allunyin dels estereotips de gènere masculins que faciliten l’exercici de les violències masclistes (entre elles, les violències sexuals). Partint de la premissa que les violències sexuals acabaran quan qui agredeix deixi de fer-ho, aquesta segona fase també comptarà amb un treball enfocat als nois.

En el transcurs d’aquesta segona fase també està previst la realització de tallers dirigits a joves, la formació a professionals i famílies, la creació de nous materials audiovisuals o la generació d’espais de treball amb joves per definir accions que vagin en la línia de la campanya.

D’acord amb tots aquests continguts, la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, ha destacat que es tracta d’una campanya innovadora per diversos motius: “Ens centrem en les violències més quotidianes, ens adrecem exclusivament als nois i als seus còmplices (en la primera fase) i ho fem amb un llenguatge molt proper als joves. I és que els volem interpel·lar directament per dir-los que a Catalunya no es dona empara a cap tipus de violència masclista”.

Més accions

Més accionsA més de la campanya, les principals accions que l’Agència Catalana de la Juventut desplegarà en el bienni 2019-2020 a través d’aquesta iniciativa són:

-Tallers de prevenció de violències masclistes en instituts d’educació secundària: Per reduir comportaments, actituds i valors masclistes s’oferiran tallers dues hores en tres sessions a nois i noies de 15 a 18 anys que cursin ESO, batxillerat i cicles formatius. Els tallers fomentaran la reflexió i participació de l’alumnat mitjançant videofòrums, debats, teatre o dibuix. Així mateix, es realitzaran accions formatives per a professors i famílies.

-Formació als professionals de joventut: Es duran a terme diverses accions formatives destinades als professionals de joventut en matèria de violències masclistes. Entre les quals les formacions per al personal de la Xarxa d’Albergs de la Joventut, les instal·lacions juvenils o les sessions sobre violències masclistes dins del curs per a especialistes en Polítiques de Joventut.

Notícies relacionades

-Prevenció de violències masclistes i sexuals en espais de lleure: Juventut impulsarà i assessorarà els ens locals (ajuntaments i consells comarcals) perquè elaborin protocols específics de prevenció de violències masclistes i sexuals en el lleure nocturn. Es farà acompanyament als ens en l’àmbit de la formació, el diagnòstic, el treball en xarxa, el procés participatiu, l’elaboració del protocol i el recolzament en la creació d’un punt lila, entre altres.

-Impuls de la investigació en violència masclista en l’àmbit de la joventut mitjançant diferents accions d’investigació i avaluació.

Llarga trajectòria en la lluita per la prevenció

<span style="font-family: PTSerif-Regular; font-size: 1.6rem;">La Conselleria de Treballs, Afers Social i Famílies ha rebut un total d’11 milions d’euros per dur a terme diferents accions durant el bienni 2019 i 2020. D’aquesta quantitat, 1,5 milions corresponen a aquestes accions. Alhora, aquestes partides i accions estan dins del pla estratègic de polítiques d’igualtat de gènere 2019-2022, mitjançant el qual es duran a terme 326 actuacions en els pròxims anys.</span>