ECOEMBES

El reciclatge fora de la llar, un pas més cap a l'economia circular

Ecoembes duu a terme projectes de conscienciació en festivals o actes esportius

prima

prima / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
ALBERTO GONZÁLEZ / El Periódico

La cura del medi ambient depèn dels petits gestos que cadascun de nosaltres siguem capaços de fer diàriament, en tots els àmbits de la nostra vida. Començant, lògicament, per la mateixa llar, però continuant per la nostra feina o els espais de lleure, entre d’altres.

Un dels entorns on urgeix augmentar la conscienciació –pel volum de residus que es generen– és alcanal Horeca (hotels, restaurants i serveis de càtering). En aquest sentit, Ecoembes (organització mediambiental sense ànim de lucre que promou la sostenibilitat a través del reciclatge d’envasos a Espanya) ha posat en marxa diversos projectes, a Salamanca i a Càceres, en col·laboració amb l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Salamanca i l’Ajuntament de Càceres, respectivament. En tots dos casos, l’acció ha inclòs des de visites a locals per informar sobre com millorar el procés de reciclatge, a la formació dels professionals dels esmentats establiments o l’entrega de materials de consulta.

ENTORNS ESPORTIUS

Algunes empreses (com Seat), grans infraestructures (com l’Aeroport del Prat), ports o centres comercials també estan treballant de forma eficaç en la minimització i la correcta gestió dels seus residus, en col·laboració amb Ecoembes. Succeeix el mateix en l’àmbit esportiu, en què destaca el treball realitzat en el Circuit de Catalunya o el Camp Nou.

Així mateix, a finals de l’any passat, Ecoembes també es va unir al club esportiu EcoDeporte en l’organització del segon EcoTrail a Espanya, esdeveniment esportiu que tenia per objectiu vetllar per la cura de l’entorn natural pel qual transcorria. La carrera va tenir lloc l’11 de novembre i va recórrer diferents paratges naturals de la zona nord de la Comunitat de Madrid a través de set modalitats. Prèviament, Ecoembes va proporcionar material perquè l’organització dugués a terme batudes de neteja en les diferents rutes.

El dia de l’esdeveniment, l’organització mediambiental va distribuir als corredors una bossa que incloïa un mosquetó perquè s’utilitzaria per conservar les deixalles generades durant la carrera. La bossa també incloïa una sèrie de vasos reutilitzables que van substituir les tradicionals ampolles d’aigua. Així mateix, es van instal·lar punts de reciclatge al llarg de tot el recorregut perquè els participants poguessin dipositar els seus residus en punts habilitats per a aquest efecte.

Una altra acció original va tenir lloc en el partit de futbol que va enfrontar l’Atlètic de Madrid i la Reial Societat a començaments del mes de desembre. Allà van fer acte de presència els Guardians del Reciclatge, els superherois d’Ecoembes que van animar els assistents de la FanZone a disfrutar de la trobada d’una manera respectuosa amb el medi ambient, conscienciant-los sobre la problemàtica de l’abandonament de residus (coneguda com a 'littering').

RUTA ECOFESTIVALERA

Reciclaman i Reciclawoman també han participat en altres entorns de lleure on hi ha el perill que es reciclin residus de forma incorrecta. Així, els superherois del reciclatge d’Ecoembes van visitar una desena de festivals de música durant l’any passat, com el Cruïlla, el Primavera Sound o el Sónar (Barcelona), Alrumbo (Cadis); Arenal Sound, FIB i Rototom Sunsplash (Castelló); o el Vigo SeaFest, on van recórrer el recinte equipats amb motxilles contenidors i acompanyats d’un grup de suport, que els va ajudar en la seva tasca de conscienciació i foment del reciclatge entre els assistents.

Aprofitant la ruta ecofestivalera, els Guardians del Reciclatge també van recalar al Granada Sound, on van proposar als assistents de participar en un dels jocs de més èxit de l’any passat, el Bottle Flip Challenge, que consisteix a llançar a l’aire ampolles mig plenes i aconseguir que aterrin drets. Tanmateix, aquest era només un pretext per conscienciar els joves sobre la importància de separar correctament els seus residus. En aquesta ocasió es van muntar quatre inflables de mida gran i dos cercles –un de groc i un altre blau, coincidint amb els contenidors de plàstic i paper– on els participants havien d’encaixar els seus envasos.

ALTA MUNTANYA

Notícies relacionades

L’economia circular arriba fins i tot a les cotes més altes, com per exemple a Boí Taüll, la primera estació d’esquí espanyola que compta amb recollida selectiva completa, mitjançant contenidors grocs (per al plàstic i els envasos), blau (per al paper), verd (per al vidre) i taronja (per a l’orgànic), així com contenidors per a la fracció resta.

Així mateix, aquesta filosofia s’ha fet extensible a tota la comarca de l’Alta Ribagorça, on s’ha presentat el projecte Compromís pel Reciclatge a un total de 74 establiments hotelers i de restauració, perquè es comprometin amb la recollida de residus (tenen, per exemple, uns fulls de seguiment on el personal de cuina anota el nombre d’envasos lleugers que retira diàriament).