Ciutat Vella

El Raval traspua cultura

Més de 300 espais de creació i formació artística col·laboren per millorar la imatge del barri. L'ajuntament es declara satisfet, però les entitats apunten que encara queda camí per recórrer

2
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES / BARCELONA

L'apel·latiu de Barri Xino, encunyat pel periodista Àngel Marsà el 1925, sona llunyà. Però el Raval encara lluita per millorar la seva imatge de portes enfora i, sobretot, per enfortir la seva autoestima. Amb aquest doble objectiu va néixer fa un any i mig Raval Cultural. «Es tracta d'unir el nom del barri a un adjectiu. Perquè existeix un altre Raval, format per més de 300 espais culturals, i volem compartir-lo», explica Mercè Homs, regidora del Districte de Ciutat Vella. Les entitats culturals no són tan optimistes. Es queixen que encara queda camí per recórrer.

L'estratègia de Raval Cultural, una iniciativa presentada el juliol del 2013, inclou accions puntuals perquè els veïns puguin entrar de manera gratuïta als equipaments, itineraris amb un guia i petites intervencions urbanístiques, entre moltes altres propostes.

PRIMERS RESULTATS / La regidora fa un balanç positiu dels primers passos d'aquesta iniciativa. «Ha crescut l'interès per visitar el barri, perquè les rutes Temps Raval tenen molt d'èxit.  I al barri, l'orgull de pertànyer al Raval augmenta», afirma Homs, que destaca el recent repartiment d'un mapa de butxaca que recull els encants culturals del Raval. «Volem atraure un altre tipus de visites, més interessades en el cinema, la pintura o la música. Això repercutirà positivament en la qualitat de vida dels veïns», afegeix.

Una d'aquestes joies amagades al Raval és Almazen (Guifré, 9), un espai de creació i difusió artística fundat el 1998 especialitzat en clown contemporani. «Raval Cultural ha de seguir creixent per no quedar-se en una etiqueta comercial buida de contingut», explica la seva directora, Macarena González.

Els espais petits o alternatius, continua González, nodreixen els grans. «L'ecosistema cultural del Raval és molt ric però feble», assegura la directora d'Almazen, convençuda de la conveniència de treballar en xarxa amb la resta d'actors culturals del territori. Des de grans equipaments com la Filmoteca o el CCCB fins a petits teatres, tallers i llibreries.

«Nosaltres no tenim els recursos per organitzar una cosa tan ambiciosa. Comptar amb un actor extern com l'ajuntament és molt interessant», explica Fátima Ibáñez, directora de Miscelánea (Guàrdia, 10), una galeria d'art multidisciplinari nascuda el 2005. «Si en el seu moment vam apostar pel Raval va ser  justament per la seva gran riquesa cultural», afegeix Ibánez.

Notícies relacionades

Virginia Capellas, responsable de la llibreria Loring Art (Gavina, 8), amb un ampli fons bibliogràfic sobre art contemporani, ha seguit amb il·lusió els primers passos de Raval Cultural. «La idea és molt bona, però encara està verda. Trobo a faltar fer més accions conjuntes, com una fira de llibres», explica Capellas.

SERVEI PÚBLIC / Tots aquests espais culturals apareixen a la web de Raval Cultural (www. ravalcultural.bcn.cat). «La web ens ha donat més visibilitat», agraeix Lluís Cabrera, president de Taller de Músics (Requesens, 3-5), que considera que «històricament» s'ha fet una difusió més gran de les empreses culturals de l'Administració. «Nosaltres hem demostrat una vocació de servei públic», afegeix el fundador d'aquesta escola superior d'estudis musicals de titularitat privada amb 35 anys d'experiència. H