El nom real del passeig

Uns 300 veïns de la Barceloneta demanen que es restitueixi el nom de Nacional a l'avinguda dedicada a Joan de Borbó.

El col·lectiu argumenta raons d'ús històric, no antimonàrquiques

Un tren travessa el llavors passeig Nacional de la Barceloneta, el 1962.

Un tren travessa el llavors passeig Nacional de la Barceloneta, el 1962. / ARXIU

2
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES
BARCELONA

Veïns de la Barceloneta han recollit 300 firmes perquè el passeig de Joan de Borbó, que connecta el Moll de la Fusta amb el final del Port Vell, recuperi el seu original nom de passeig Nacional, que va figurar en les seves plaques durant 150 anys. La petició veïnal, la segona en un any a l'ajuntament amb el mateix objectiu, es presentarà el 3 de juliol al registre del districte de Ciutat Vella (Ramalleres, 17). Segons els veïns, no es tracta d'una reivindicació antimonàrquica, sinó que es basa en el dret d'ús, ja que ells segueixen utilitzant l'anterior denominació històrica.

«El passeig Nacional va adquirir aquest nom el 1845, l'any de l'establiment del primer règim constitucional modern», precisa la historiadora Mercè Tatjer, professora emèrita de la UB i autora de la tesi Burgueses, inquilinos y rentistas. La Barceloneta, 1753-1982.

Anteriorment, el passeig del costat del mar havia tingut nom de Reial, «com a homenatge tributat al Rei per l'aprovació dels projectes del Marquès de la Mina, referents a la construcció de la Barceloneta, i es va canviar a Nacional després del restabliment constitucional el 1845», diu textualment el llibre Barceloneta, d'Avelino Guitert de Cubas, que va ser director del diari El vigía de la Barceloneta. El 1993, un altre homenatge a la reialesa, en aquest cas a Joan de Borbó, comte de Barcelona,  provoca el nou canvi, vigent fins a l'actualitat.

«Per a nosaltres, els veïns, és i serà sempre el passeig Nacional. I jo m'ofereixo a tornar a canviar les plaques perquè recuperi el nom amb què tota la vida l'hem identificat», expressa Miquel Rossell, joier, ara ja jubilat, que va néixer a la Barceloneta el 1933.

CORRESPONDÈNCIA // «Algunes cartes encara arriben amb el nom de passeig Nacional», assegura Joan Royo, empleat de banca que treballa des de fa 16 anys en una oficina de l'actual passeig de Joan de Borbó. L'adherència popular al nom de passeig Nacional va suscitar, fa un any, el desig dels veïns de recuperar també a les plaques del passeig el nom que ells mai han perdut. «En honor a la memòria històrica del barri, vam començar a recollir firmes per sol·licitar el canvi», aclareix el tresorer de l'Associació de Veïns Barceloneta, Jaume Vall.

Notícies relacionades

«Als veïns de tota la vida no els havíem d'explicar res, perquè el nom de passeig Nacional és el que ells també han utilitzat sempre. Però a altres veïns més nous, vam haver de precisar-los que el terme Nacional no té cap reminiscència franquista. Igual que el carrer de la Nació, al districte de Sant Martí, ve d'una època molt anterior», declara Vall, que dijous que ve, 3 de juliol, a les dotze del migdia, entregarà al Registre de l'Ajuntament de Barcelona, al districte de Ciutat Vella (Ramalleres, 17) les 300 firmes a favor de la recuperació del nom de passeig Nacional.

Serà la segona vegada que arribarà al districte aquesta petició perquè el grup d'Esquerra Republicana a Ciutat Vella va entregar la seva l'any passat. Ara espera l'aprovació de la Ponència del Nomenclàtor (comissió que estudia les propostes de nom dels carrers). «La nostra petició recollia la intenció dels veïns de recuperar el nom que té sentit per a ells, d'acord amb la memòria històrica del barri», argumenta el regidor del districte de Ciutat Vella per ERC, Jordi Bordas.