Esdeveniments astronòmics

Pròxima lluna plena 2023: Quan és i com i on veure la lluna del cuc

Deu esdeveniments astronòmics per veure el 2023

Pròxima lluna plena 2023: Quan és i com i on veure la lluna del cuc

Efe / Antonio Cotrim

2
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Queda menys d’un mes perquè arribi la primavera, cosa que passarà el pròxim dia 20, i el calendari lunar 2023 deixa aquest mes de març la tercera de les 13 llunes plenes de l’any.

Normalment, només hi ha una lluna plena al mes, però l’any té un total de 365 o 366 dies –depenent de si és de traspàs o no–, o sigui que conté unes 12,4 llunacions, ja que cada fase de la lluna dura aproximadament set dies i la lluna passa per quatre fases –lluna plena, lluna nova, quart creixent i quart minvant–. Per completar aquest cicle triga aproximadament 28 dies.

Així doncs, depenent de l’encaix dels cicles lunars al calendari, hi pot haver anys en què hi hagi 12 llunes plenes i anys en què n’hi hagi 13. Aquest és el cas del 2023. I és que a l’agost n’hi haurà dues: una el dia 1 i una altra el 31.

Última lluna plena d’hivern

L’última lluna plena de l’hivern es produirà dimarts vinent, 7 de març, des de les 13.40 hores, sota el signe de Verge. La lluna del cuc és el nom que se li dona a la lluna plena del mes de març –o a la primera del mes, en cas que n’hi hagi dues– a l’hemisferi nord. També es coneix com la lluna de sucre o lluna de saba en algunes cultures.

També es diu lluna de Quaresma, per estar en aquesta època de l’any que precedeix la Setmana Santa.

Notícies relacionades

El nom lluna del cuc prové de l’antiga tradició de les tribus natives americanes d’anomenar cada lluna plena en funció dels esdeveniments que es produeixen durant aquell mes en particular. En el cas de la lluna del cuc, el nom es deu que el març és el mes en què la neu i el gel comencen a fondre’s, cosa que permet que els cucs de terra emergeixin i es converteixin en aliment per als ocells migradors que tornen en aquesta època de l’any.

El dimecres 15 de març la lluna entrarà en quart minvant des de les 3.08 hores (sota el signe de Sagitari), dimarts dia 21 hi haurà lluna nova des de les 18.23 hores sota el signe d’àries i dimecres dia 29 la lluna estarà en quart creixent des de les 4.32 hores sota el signe de Cranc.