Estudi científic

Detectada una explosió misteriosa de raigs gamma a la capa alta de l’atmosfera terrestre

Detectada una explosió misteriosa de raigs gamma a la capa alta de l’atmosfera terrestre

ESA/ATG Europe

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Un equip internacional d’investigadors acaba d’anunciar un descobriment insòlit i envoltat de misteri. Es tracta de la detecció d’un esclat sense precedent de raigs gamma que va tenir lloc a la capa més alta de l’atmosfera terrestre. Aquest succés, ocorregut a més de 500 quilòmetres de la superfície del nostre planeta, només va durar set minuts, però va acabar causant pertorbacions durant més de 10 hores. Tot apunta que es tracta de l’explosió d’aquest tipus més forta mai detectada a l’atmosfera del nostre planeta.

Segons expliquen els experts en un article publicat aquest dimarts en la revista científica ‘Nature Communications’, el fenomen va tenir lloc el 9 d’octubre del 2022. És a dir, fa poc més d’un any. L’esclat va ser detectat en el seu moment per diversos radiotelescopis del món. Ara, 13 mesos més tard, una anàlisi exhaustiva de les dades recopilades tant pels satèl·lits que estaven orbitant el planeta en aquell moment com per la xarxa internacional d’observatoris magnètics (INTERMAGNET, un consorci global dedicat a mesurar en temps real les variacions del camp magnètic de la terra) permet entendre millor què va passar després d’aquesta misteriosa explosió espacial.

Esclats d’energia

Els esclats de raigs gamma són un dels fenòmens còsmics que més energia produeixen. Es calcula que aquests successos alliberen més energia del que faria el nostre sol en 10.000 milions d’anys. Aquest tipus d’explosions també produeixen extraordinaris raigs de llum que, en un primer moment, impregnen l’espai i, més endavant, deixen una resplendor tènue a les regions circumdants.

Aquests esdeveniments podrien indicar el naixement d’un forat negre a milers de milions de quilòmetres de distància

El seu origen no és clar, però, segons apunten alguns experts, podria indicar el naixement d’un forat negre o una estrella de neutrons. També hi ha altres hipòtesis que apunten que podria reflectir el procés pel qual dues estrelles de neutrons es fusionen entre si o quan una estrella de neutrons es fusiona amb un forat negre.

Impacte a la Terra

Notícies relacionades

¿Però què va passar l’octubre de l’any passat perquè una explosió de raigs gamma arribés a l’atmosfera del nostre planeta? Les primeres hipòtesis apunten que aquest esdeveniment no va ser més que el reflex d’una explosió que va tenir lloc a més de 2.000 milions d’anys llum del nostre planeta, va il·luminar gran part de la nostra galàxia i, finalment, va acabar impregnant l’atmosfera terrestre. No és clar què va ser el que va originar aquest procés, però, tal com reflecteix el seu impacte a la Terra, tot apunta que va ser molt potent.

L’explosió ha sigut denominada pels investigadors com ‘The boat’ i, segons expliquen en l’article publicat aquest dimarts, va originar grans pertorbacions en el camp elèctric de la ionosfera. Això, al seu torn, va poder afectar diferents sistemes tecnològics que orbiten en aquesta regió com és el cas dels serveis de GPS, els satèl·lits de comunicació terrestre i els sistemes de radiotransmissió. Aquestes alteracions causades per aquest esdeveniment còsmic van durar prop de 10 hores després de l’esclat inicial.