Anne L’Huillier es converteix en la cinquena dona premiada amb un Nobel en física

Jonathan NACKSTRAND / AFP

1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La física francesa Anne L’Huillier (París, 1958) acaba de convertir-se en la cinquena dona en la història a ser guardonada amb el Nobel de física. Segons ha anunciat aquest dimarts la Reial Acadèmia Sueca de les Ciències, els treballs de L’Huillier, al costat dels dels científics Pierre Agostini i Ferenc Krausz, «han brindat a la humanitat noves eines per explorar el món dels electrons dins dels àtoms i les molècules» i els ha fet mereixedors del guardó més prestigiós de la ciència.

Notícies relacionades

En els seus més de 120 anys d’història, el Nobel de física ha reconegut la tasca de 224 científics de primer nivell en diferents branques d’aquesta disciplina. Fins ara, només quatre dones havien sigut guardonades amb aquest premi: Marie Curie (1903), Maria Goeppert-Mayer (1963), Donna Strickland (2018) i Andrea Ghez (2020). Després de l’anunci d’aquest dimarts, Anne L’Huillier acaba de convertir-se en la cinquena científica a ser reconeguda amb aquest icònic premi a la carrera científica.

Fa anys que la comunitat investigadora critica la falta de dones en aquest tipus de premis. De fet, fins a l’any passat, només 12 dones havien rebut el premi de medicinaquatre de física i vuit de química entre els gairebé mil guardons entregats en aquestes categories. Segons apunten diverses anàlisis, fins ara les dones amb prou feines havien obtingut un 3% dels Nobel científics entregats fins ara. «La immensa majoria dels premis han anat a parar a homes blancs, majoritàriament d’occident. Els Nobel tenen un problema sistèmic quant a diversitat», assenyala una columna d’opinió publicada a les pàgines de la revista ‘Nature’.