1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La Reial Acadèmia Sueca de les Ciències acaba de concedir el premi Nobel de fisiologia i medicina 2023 als investigadors Katalin Karikó i Drew Weisseman pel desenvolupament de la tecnologia ARN-m que hi ha darrere de les primeres vacunes contra la covid-19. Aquest prestigiós guardó, anunciat aquest mateix dilluns, és el primer que s’entrega en aquesta edició dels Nobel. Demà dimarts s’anunciaran el guanyador o guanyadors de la categoria de física i dimecres, els de química.

Notícies relacionades

En l’edició passada, els Nobel van deixar històries extraordinàries. El guardó de medicina, per exemple, va premiar la trajectòria de Svante Pääbo i els seus descobriments sobre evolució humana i homínids extints. En química es va reconèixer el treball de Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal i K. Barry Sharpless pel desenvolupament de la química bioortogonal i els seus treballs per construir molècules de manera més eficient. I en la categoria de física es va premiar Alain Aspect, John F. Clauser i Anton Zilinger per les seves investigacions pioneres en física quàntica.

Tots aquests guardons van ser àmpliament aplaudits per la comunitat científica tot i que, això sí, van ser molts els retrets per la falta de dones entre els premiats (ja que només hi havia una científica entre els set distingits en aquesta edició).