La calor extrema amenaça la capacitat de fotosíntesi dels boscos tropicals
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

L’augment global de les temperatures està portant al límit tots els ecosistemes naturals del planeta, des d’uns pols cada vegada més amenaçats pel desglaç fins a uns oceans que estan ‘bullint’ com mai abans. Segons adverteix un estudi publicat aquest mateix dimecres a la revista ‘Nature’, la calor extrema està minvant la capacitat de fotosíntesi dels boscos tropicals. En aquests moments, almenys l’1% de la coberta boscosa de les selves ja no aconsegueix obtenir energia a causa de l’increment extrem dels termòmetres. En un futur, els experts adverteixen que l’avanç de l’escalfament global podria intensificar encara més aquest fenomen i, així, amenaçar la supervivència d’aquests ecosistemes tropicals.

La investigació, liderada per un equip d’experts de la Universitat d’Arizona, ha recopilat tres anys de mesuraments sobre la temperatura superficial de diferents boscos tropicals del món. L’anàlisi d’aquestes dades ha revelat que la «maquinària fotosintètica» dels arbres arriba a la temperatura límit quan els termòmetres superen els 46,7 graus centígrads. A partir d’aquesta xifra s’observa com una petita però important part de les fulles deixen de produir energia a partir de la llum del sol, l’aigua i el diòxid de carboni.

En aquests moments s’estima que almenys l’1% de les fulles dels boscos tropicals podrien haver arribat a aquest llindar. Però, en un futur, un augment progressiu de les temperatures podria estendre l’abast d’aquest fenomen. Segons expliquen els experts que han liderat aquest estudi, encapçalat per l’ecòleg Christopher Doughty, un augment de 3,9 graus dels termòmetres a les regions que acullen aquests boscos tropicals podria minvar la capacitat de fotosíntesi dels arbres i, a partir d’aquí, alterar encara més el funcionament d’aquests ja amenaçats ecosistemes.

Ecosistemes amenaçats

Notícies relacionades

Els boscos són considerats com un dels principals ‘pulmons del planeta’, un dels magatzems més importants de carboni del món i, sobretot, com la llar de la major part de la biodiversitat que habita al planeta. Tots els riscos que afecten aquest ecosistema, doncs, també poden influir en tots aquests elements. «Els boscos tropicals també són clau per a la regulació de la disponibilitat d’aigua a escala regional. A la conca del Congo, per exemple, aquest ecosistema influeix i en els règims pluvials de llocs tan llunyans com el nord de l’Àfrica», comenta Gabriel Labbate, expert del programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) en una entrevista publicada en ocasió del Dia Internacional dels Boscos.

S’estima que el món ha perdut unes 80 milions d’hectàrees de bosc en tan sols 20 anys. Això seria l’equivalent a talar una superfície més gran que Espanya al mapamundi. O a esborrar-hi una dècima part de Rússia. Segons apunta un estudi publicat a la revista ‘One Earth’, en els últims 20 anys el 41% de la superfície forestal s’ha perdut per les tales d’arbres; el 29%, per incendis forestals; el 15%, per les tales i cremes dels cultius itinerants, i el 10%, per usos agrícoles permanents. A partir del 2010, a més, s’observa un augment dràstic de les tales arreu del món.