Sonda espacial
La NASA capta «el batec» de la perduda Voyager 2 i prepara una maniobra per recuperar el seu senyal
El 20 d’agost de 1977, l’agència espacial nord-americana NASA va llançar la segona sonda espacial de la generació Voyager per entendre què hi ha més enllà del nostre sistema solar. Però després de gairebé cinc dècades de recorregut, un simple error humà dels últims dies ha fet témer el pitjor per a aquesta emblemàtica missió que, a hores d’ara, ja es troba a gairebé 20.000 quilòmetres del seu planeta mare. Divendres, l’enviament d’un comando equivocat va desviar l’antena de la sonda almenys dos metres i, d’aquesta manera, va tallar les comunicacions amb la Terra. Però segons acaba d’anunciar el Jet Propulsion Laboratory de la NASA, aquest dimarts s’ha aconseguit captar «un batec» d’aquest nau i, amb sort, aviat es podrà confirmar «si segueix amb vida».
Earth to Voyager... 📡
— NASA JPL (@NASAJPL) 1 de agosto de 2023
The Deep Space Network has picked up a carrier signal from @NASAVoyager 2 during its regular scan of the sky. A bit like hearing the spacecraft's “heartbeat," it confirms the spacecraft is still broadcasting, which engineers expected. https://t.co/tPcCyjMjJY
L’equip tècnic d’aquesta missió explica que «durant la seva exploració rutinària del cel», l’anomenada xarxa de l’espai profund (és a dir, la xarxa internacional d’antenes de ràdio que serveixen de suport a missions interplanetàries i que, en part, també té seu a la serra madrilenya) ha aconseguit captar alguns senyals de la Voyager 2. Això confirmaria, d’una banda, que la sonda espacial continua transmetent malgrat la desviació d’una de les seves antenes. També confirma el pronòstic dels enginyers que, ja al seu dia, van advertir que probablement la missió seguia el seu curs tot i que no es poguessin captar bé els seus avenços.
En els pròxims dies, els enginyers a càrrec d’aquest projecte intentaran enviar un altre senyal cap aquesta nau espacial per intentar corregir l’error anterior. És a dir, s’intentarà que la seva antena torni a apuntar cap a la Terra. «Si això no funciona, haurem d’esperar fins a l’octubre, quan el software a bord de la nau espacial li indiqui automàticament que restableixi la seva direcció», comenten des de l’agència espacial nord-americana en un comunicat remès durant la tarda de dimarts.
Missió històrica
Les missions de la generació Voyager són considerades algunes de les més longeves i exitoses de tota la carrera espacial. Les dues sondes d’aquest programa, llançades amb tan sols dues setmanes de diferència, es van dissenyar per durar tot just una dècada i explorar planetes com Júpiter, Saturn i Urà però, atès el seu enorme èxit, es va decidir utilitzar l’impuls gravitacional d’aquests cossos celestes per ‘catapultar-les’ fora del sistema solar i dirigir-les cap a l’anomenat espai interestel·lar. La Voyager 1 va aconseguir aquesta fita l’agost del 2012 i la seva bessona, la Voyager 2, ho va aconseguir el novembre del 2018. Es tracta dels primers objectes humans a superar aquest llindar còsmic.
- Barcelona, protagonista La compra més gran al passeig de Gràcia des del 2017
- Informe de la Cambra de Comerç Més de 33.000 persones a Catalunya cuiden els pares i fills i treballen
- La transformació de la ciutat La plaça de les Glòries entra en la recta final de la seva metamorfosi
- Ciclisme Crítiques a l’UCI per la mort de la suïssa Muriel Furrer
- Investigació oberta Els Mossos busquen un agressor de dones taxistes a Barcelona
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Dos ferits de gravetat en un xoc frontal entre dos cotxes a l'N-152 a Puigcerdà
- Efectes a la Terra ¿Què són les tempestes solars?
- La planta que has de posar al costat de la dutxa per evitar que es produeixi humitat
- Ciclisme Crítiques a l’UCI per la mort de la suïssa Muriel Furrer