Experiment científic

¿Series capaç de desencriptar un missatge extraterrestre? Esbrina-ho aquí

Així pots participar en el primer simulacre per traduir un missatge extraterrestre

  • Senyals extraterrestres: la Terra rep amb èxit el primer simulacre d’un missatge alienígena

  • La NASA es prepara per anunciar els resultats del seu primer estudi independent sobre ovnis

¿Series capaç de desencriptar un missatge extraterrestre? Esbrina-ho aquí

AMSAT-DL

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Una sonda marciana acaba d’enviar un missatge encriptat cap a la Terra per veure si els humans som capaços d’entendre'l-ho. Així comença un curiós (i fascinant) experiment que ha posat en marxa un equip internacional de científics i artistes sobre el que seria el primer «simulacre» d’un eventual missatge alienígena. L’objectiu, segons expliquen els impulsors d’aquest projecte, és esbrinar si els terrícoles estem capacitats per detectar, processar i desencriptar un possible senyal extraterrestre. ¿I tu? ¿Series capaç de descodificar aquest enigmàtic missatge? Doncs para atenció perquè tu també tens l’oportunitat de resoldre el repte.

La setmana passada, la sonda europea ExoMars Orbiter va enviar el que podria ser «un missatge que una civilització extraterrestre avançada eventualment podria enviar a la Terra». El senyal ha sigut captat per almenys quatre observatoris de radioastronomia d’arreu del món (uns centres equipats amb antenes gegants dedicades enterament a ‘radiografiar’ les ones electromagnètiques que pul·lulen al cosmos). El contingut exacte del missatge encara no s’ha revelat. De fet, ni tan sols tots els científics que han participat en aquest projecte saben de què es tracta. El repte ara és intentar entendre què vol dir.

Com desxifrar un missatge extraterrestre

Totes les dades recopilades pels radiotelescopis s’han publicat a la pàgina web de la iniciativa (asignin.space) junt amb una crida a la ciutadania per ajudar a desencriptar-los. Per això s’ha creat, d’una banda, un reposador amb tota la informació captada pels radiotelescopis i, de l’altra, un canal de Discord perquè els usuaris puguin compartir les seves troballes. En menys d’una setmana des del llançament d’aquest portal, ja hi ha gairebé 2.500 persones que s’han apuntat a resoldre aquesta incògnita extraterrestre i que especulen sobre les possibles frases, dibuixos o pensaments que podrien contenir el senyal.

Notícies relacionades

Mentrestant, els radiotelescopis més grans del món també treballen per intentar desxifrar aquest missatge. A Alemanya, per exemple, les antenes del Sternwarte Bochum expliquen que han aconseguit captar gairebé tot el missatge enviat per la sonda marciana excepte per «uns fotogrames que no es van poder descodificar». En total, aquestes instal·lacions han registrat uns 10 gigabites de dades durant l’esdeveniment i ara, expliquen els tècnics, els treballs se centraran a intentar recuperar el material perdut abans de centrar-se en la traducció.

La convocatòria per «descodificar» el senyal extraterrestre es mantindrà oberta entre sis i vuit setmanes. Durant aquest temps, els impulsors d’aquest projecte realitzaran tallers i activitats per explicar, per exemple, com es treballa actualment per processar i descodificar les ondes electromagnètiques que venen de l’espai o com les grans institucions científiques del globus s’estan preparant davant un eventual descobriment de vida extraterrestre. Tots aquests debats es discutiran a partir de diferents prismes culturals i ètics i, segons explica Daniela de Paulis, també es tindrà en compte el vessant artístic.