Estudi científic

Nens amb paràlisi cerebral recuperen la mobilitat gràcies a una teràpia amb elèctrodes

  • Un estudi experimental aconsegueix que 16 nens amb diferents graus de paràlisi recuperin part del moviment després de quatre i vuit setmanes de teràpia

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Una teràpia experimental ha aconseguit una cosa que, fins ara, vorejava l’impossible. 16 nens amb paràlisi cerebral han recuperat part de la seva mobilitat gràcies a un conjunt d’implants elèctrics a la medul·la. Segons recull un estudi publicat aquest dimecres a la revista científica ‘Nature Communications’, aquesta nova eina ha aconseguit «millorar la funció sensorial i motriu» d’infants d’entre dos i 16 anys amb diferents graus de paràlisi. L’equip científic darrere d’aquest projecte argumenta que és la primera vegada que s’aconsegueix una cosa així en nens

L’èxit, liderat per l’empresa biomèdica ‘SpineX’, s’emmarca dins del primer estudi pilot amb aquest tipus de tecnologia en nens. Es tracta del mateix tipus d’eina que, tal com es va anunciar a principis d’any, va aconseguir que tres adults que havien quedat totalment paraplègics després d’un accident aconseguissin tornar a caminar, córrer, muntar a cavall o remar gràcies a l’ús d’implants electrònics. Però en el cas presentat aquest dimecres, a diferència dels assajos anteriors, els investigadors han aconseguit estimular el moviment en nens que mai havien tingut capacitat de moure’s.

La teràpia es basa en una sèrie d’implants situats a la medul·la espinal i un aparell que permet modular un senyal elèctric. Segons explica l’equip científic a càrrec d’aquest treball, tots els nens tractats amb aquesta tecnologia han mostrat millores entre quatre i vuit setmanes després de l’inici de la teràpia. «El meu fill ara és capaç d’asseure’s i mantenir-se alçat de manera més estable que abans, té més control del seu cap i fins i tot ha millorat la seva capacitat d’observar què passa al seu voltant», explica la mare d’un dels nens tractats en aquest estudi pilot de SpineX

«El meu fill ara és capaç d’asseure’s i estar-se dret de manera més estable que abans»

Mare d’un dels nens que han participat en aquest estudi

Com funciona el tractament

Com funciona el tractamentL’èxit d’aquesta teràpia, desenvolupada per la doctora Susan Hastings i el doctor Reggie Edgerton, ha sigut descrit com un èxit científic pioner. «Es tracta d’una cosa notablement nova. Sobretot perquè és la primera vegada que veiem l’aplicació d’aquest tipus de tecnologia per tractar lesions que afecten el desenvolupament de la persona des del seu naixement», afirma el doctor Josep M. Tormos, director d’investigació de l’Institut Guttmann de neurorehabilitació, interpel·lat per aquest diari com a expert independent a l’estudi de SpineX. 

«Es tracta d’una cosa notablement nova»

Josep M. Tormos, director d’investigació de l’Institut Guttmann

Per entendre exactament com funciona aquesta eina, i el seu potencial per al tractament de malalties, el doctor Tormos explica el següent. En condicions normals, el sistema nerviós controla una sèrie de reflexos que permeten el bon funcionament del nostre cos. En el cas del moviment, el cervell no només ordena quan i com movem una cama sinó que, a més, també dona ordres per inhibir moviments. En el moment en què es produeix una lesió, aquesta dinàmica es veu alterada. Per això mateix, els pacients que han patit lesions medul·lars perden el control del seu cos i, d’una banda, poden perdre part de la seva mobilitat i, de l’altraa, poden desenvolupar moviments involuntaris.

Segons argumenta el doctor Tormos en una entrevista amb EL PERIÓDICO, les tècniques d’estimulació amb elèctrodes intervenen en aquestes dinàmiques danyades per intentar «reconfigurar les regles del joc». En el cas dels adults que han patit una lesió, els implants busquen restablir les connexions neuronals que s’havien perdut. En els nens amb paràlisi cerebral, el repte és crear senyals que fins al moment no havien existit. «L’estudi presentat aquest dimecres marca una fita més en el desenvolupament d’aquest tipus de tecnologies», explica l’especialista. 

Investigació en marxa

Notícies relacionades

Aquesta nova teràpia amb elèctrodes per a nens amb paràlisi cerebral, de moment, encara es troba en fase d’estudi i desenvolupament. Les autoritats sanitàries dels Estats Units (FDA) han inclòs l’aparell de SpineX en el seu programa d’innovació tecnològica per impulsar la investigació d’aquest producte i agilitar els tràmits per a la seva futura aprovació.

Els impulsors d’aquesta eina, per la seva banda, afirmen que posaran en marxa un assaig clínic amb aquest aparell el 2023 i, si els resultats ho avalen, demanarà oficialment l’autorització d’aquesta eina per tractar la paràlisi cerebral en nens. El procés es podria demorar anys però, segons expliquen científics i familiars dels primers infants tractats, obre una bretxa d’esperança per als nens afectats per aquesta malaltia.