Projecte colossal

Vídeo | No són ovnis: el tren de satèl·lits d’Elon Musk es veu des de Barcelona

Dilluns es van llançar 51 nous vehicles espacials del projecte Starlink amb coets de SpaceX i ja n’hi ha més de 2.500 orbitant al voltant de la Terra

Vídeo | No són ovnis: el tren de satèl·lits d’Elon Musk es veu des de Barcelona
1
Es llegeix en minuts
Alba Casanovas Torre
Alba Casanovas Torre

Periodista

ver +

Elon Musksomnis magnànims i un d’ells és crear una constel·lació de satèl·lits que brindin un servei d’internet de banda ampla, baixa latència i cobertura mundial a baix cost. Per fer-ho, va crear el projecte Starlink i des del 2019 ha llançat més de 2.500 vehicles espacials des dels coets de SpaceX, l’empresa aeroespacial del magnat. Moltes persones els confonen amb ovnis, però res més lluny de la realitat: és el ‘tren de llums’ de Musk i aquests dies es pot veure des de Barcelona.

L’últim llançament d’aquests satèl·lits artificials es va produir diumenge a la nit des de la Base de la Força Espacial nord-americana a Cabo Cañaveral, Florida. A bord del coet Falcon 9 de SpaceX, que ja és la setena vegada que surt a l’espai amb la missió Starlink, hi anaven 51 satèl·lits.

Una vegada llançats, els aparells es dirigeixen cap a la seva òrbita formant el que sembla una filera d’estrelles. Aquest fenomen sol rebre el nom de ‘tren d’estrelles’ o ‘tren de satèl·lits’ i l’última vegada que se’n va veure un des de la península ibèrica va ser el maig del 2021. Ara, es pot tornar a observar.

Petits, però reflectors

Notícies relacionades

Els satèl·lits de Starlink són visibles des de la Terra perquè, malgrat la seva mida relativament petita (mesuren set metres i pesen 1.250 quilos), reflecteixen molta llum solar. Aquests reflexos només s’aprecien per l’ull humà en dues franges horàries molt concretes: durant el capvespre i l’alba, que és quan el cel és fosc però la llum del sol ja arriba als vehicles.

Si tot va bé, aquest diumenge i dilluns es produiran dos llançaments més. Com que es deixen veure en fila índia, no és de bojos pensar en alguna cosa extraterrestre. Així ho han fet saber diferents usuaris a les xarxes socials. D’altres els han associat als trets de les naus espacials de les pel·lícules ‘Star Wars’ i ‘Star Trek’. A diferència de la pel·lícula ‘Don’t Look Up’, et convidem a mirar cap a dalt i a apreciar aquest fenomen.