Fita espacial

Dos astronautes xinesos compleixen la seva primera missió fora de l’estació espacial

El passeig extravehicular es va prolongar durant sis hores i va culminar amb èxit

2
Es llegeix en minuts
EFE

 Dos membres de la tripulació de l’estació espacial que la Xina està construint van portar a terme aquest divendres la seva primera missió extravehicular, durant la qual van verificar algunes capacitats de la nau, entre altres tasques, segons recullen avui mitjans oficials.

Es tracta de la primera vegada que els astronautes del país asiàtic utilitzen la cabina pressuritzada del mòdul laboratori Wentian, ajudats pel seu braç robòtic, per completar activitats fora de l’estació, va informar l’agència estatal Xinhua.

Amb la cooperació del tercer tripulant, Cai Xuzhe, des de l’interior, els astronautes Chen Dong i Liu Yan van instal·lar un conjunt de vàlvules, van hissar la càmera panoràmica del mòdul i van verificar la capacitat de tornada d’emergència a l’interior de la nau.

El passeig espacial es va prolongar durant unes sis hores, durant les quals la tripulació va posar a prova, a més, la seva cooperació amb el braç mecànic del mòdul i el rendiment de la cabina pressuritzada i de l’equip de suport del Wentian a les activitats extravehiculars.

Segons l’Agència Espacial de Missions Tripulades (AEMT), la missió va ser «un èxit» i es va completar a les 0.33 d’avui hora local (16.33 GMT de dijous).

Estada de sis mesos

Els tres astronautes van arribar el 5 de juny a bord de la nau Shenzhou-14 a l’estació espacial xinesa Tiangong, on està previst que passin sis mesos.

La tripulació anterior, la que va arribar a bord de la Shenzhou-13, va avançar en la preparació de l’estació espacial xinesa –incloent-hi dos passejos espacials, més de vint experiments científics i recol·lecció de dades–, mentre que els membres de la Shenzhou-14 i els de la venidora Shenzhou-15 hauran d’acabar definitivament les tasques de construcció de la Tiangong, que hauria d’estar acabada per a finals del 2022, segons els plans originals.

La Tiangong, el nom del qual significa Palau celestial en mandarí, s’espera que funcioni durant uns 15 anys orbitant a uns 400 quilòmetres de la superfície terrestre.

¿Serà l’única estació?

Notícies relacionades

El 2024 és probable que es converteixi en l’única estació espacial del món si l’Estació Espacial Internacional, una iniciativa encapçalada pels Estats Units i que la Xina té vetat l’accés pels llaços militars del seu programa espacial, es retira aquell any tal com està previst.

En els últims anys, el programa espacial xinès ha aconseguit èxits com allunar la sonda Chang’e 4 a la cara oculta de la Lluna –primera vegada que s’aconsegueix– i arribar per primera vegada a Mart, convertint-se en el tercer país –després dels Estats Units i l’extinta Unió Soviètica– a amartizar. 

Temes:

Espai Xina