Primera anàlisi d’una roca

El ‘Perseverance’ detecta un entorn que va ser habitable a Mart

El ‘Perseverance’ detecta un entorn que va ser habitable a Mart

NASA/JPL-CALTECH

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les dades de les anàlisis enviats pel ‘rover’ de la NASA ‘Perseverance’ de la superfície de Mart permeten abrigar esperances que la missió compleixi el seu objectiu: trobar pistes que el planeta vermell va tenir vida en algun moment. La primera roca apunta que hi va haver un entorn passat habitable. «Sembla que les nostres primeres roques revelen un entorn sostingut potencialment habitable», va dir en un comunicat Ken Farley de Caltech, científic del projecte de la missió, que està dirigida pel Laboratori de Propulsió a Raig de la NASA. «És un gran descobriment que l’aigua hagi estat allà durant molt temps».

La roca que va proporcionar les primeres mostres de la missió és de composició basàltica i pot ser el producte dels fluxos de lava. L’origen volcànic de la roca podria ajudar els científics a datar amb precisió quan es va formar.

Cada mostra pot servir com a part d’un trencaclosques cronològic més gran: col·locats en l’ordre correcte, brindaran als científics una línia de temps dels esdeveniments més importants en la història del cràter Jezero. Alguns d’aquests esdeveniments inclouen la formació del cràter, l’aparició i desaparició del llac Jezero i els canvis en el clima del planeta en el passat antic.

És més, s’han detectat sals dins d’aquestes roques. Aquestes sals es podrien haver format quan l’aigua subterrània va fluir i alterar els minerals originals a la roca, o més probablement que l’aigua líquida s’hagués evaporat i hagués deixat les sals. Els minerals de sal en aquests dos primers nuclis de roca també podrien haver atrapat petites bombolles d’aigua antiga marciana. Si hi són presents, podrien servir com a càpsules microscòpiques del temps que oferirien pistes sobre el clima antic i l’habitabilitat de Mart. Els minerals de sal també són ben coneguts a la Terra per la seva capacitat per preservar signes de vida antiga.

Altres proves realitzades a la roca apunten que l’aigua subterrània va ser present durant molt temps.

Noves anàlisis a la Terra

Notícies relacionades

Aquesta aigua subterrània podria haver estat relacionada amb el llac de Jezero, o podria haver viatjat a través de les roques molt després que el llac s’hagués assecat. Els científics tenen pocs dubtes que l’aigua va ser allà prou temps perquè l’àrea sigui més acollidora per a la vida microscòpica en el passat. «Aquestes mostres tenen un gran valor per a futures anàlisis de laboratori a la Terra», va dir Mitch Schulte, de la seu de la NASA, científic del programa de la missió.

«Un dia, és possible que puguem determinar la seqüència i el moment de les condicions ambientals que representen els minerals d’aquesta roca. Això ajudarà a respondre la pregunta científica general sobre la història i l’estabilitat de l’aigua líquida a Mart 

Temes:

NASA Mart