PACIENTS ACTIUS

Diabetis tipus 2, prendre el control de la malaltia per prevenir complicacions

Recuperar les visites de seguiment i una vida saludable, claus en el maneig de la patologia

Només el 14% de les persones amb diabetis tipus 2 associa la seva malaltia amb el risc cardiovascular

Diabetis tipus 2, prendre el control de la malaltia per prevenir complicacions
4
Es llegeix en minuts

Gairebé el 14% dels espanyols majors d’edat pateix diabetis tipus 2 (DM2). D’aquests, més del 40% desconeix que pateix la malaltia. Així ho assegura l’estudi Di@bet.es, realitzat abans de la pandèmia, per la Societat Espanyola de Diabetis (SED) conjuntament amb el Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa (Ciberdem). Concretament, a Catalunya, s’ha produït un 63% d’increment en la prevalença de la diabetis mellitus tipus 2 (DM2) al llarg de les últimes dues dècades. Són xifres que representen el reflex d’una societat cada vegada més sedentària i amb pitjors hàbits alimentaris. Però, sobretot, són xifres que evidencien la falta de coneixement sobre aquesta malaltia silenciosa, per la qual cosa el control i seguiment mèdic són claus per poder prevenir problemes majors.

Hàbits i riscos

La DM2 és la forma més comuna de diabetis, ja que representa entre un 85% i un 95% del nombre total de casos de diabetis als països desenvolupats. Al no reflectir símptomes gaire evidents, les persones amb diabetis tipus 2 poden arribar a passar molt temps sense saber res de la seva malaltia, per la qual cosa el diagnòstic pot arribar tard, i això sol ocórrer quan apareixen les primeres complicacions. El seu origen es deu, principalment, a l’associació de la resistència a l’acció de la insulina al múscul i el fetge, juntament amb la disminució de la secreció d’insulina pel pàncrees. A més, hi ha diversos factors de risc importants que afavoreixen l’aparició de la malaltia, com l’obesitat, el sedentarisme, la mala alimentació i la falta d’exercici físic.

En la gestió de la diabetis tipus 2 és fonamental que les persones que la pateixen siguin conscients de la seva malaltia i d’aquelles accions que poden ajudar-les a reduir-ne els riscos. I és que, la DM2 és una malaltia crònica, no es cura; no obstant amb les pautes oportunes i un adequat seguiment s’hi pot conviure. Per aconseguir-ho de forma exitosa els experts assenyalen que és essencial un bon seguiment mèdic i que els pacients tinguin un paper actiu i agafin les regnes de la seva patologia.

Una correcta alimentació i exercici físic són també fonamentals per a l’abordatge d’aquesta malaltia, ja que, juntament amb el seguiment mèdic, són claus per al tractament de les persones que ja tenen DM2. Tal com detalla el president de la Societat Espanyola de Diabetis (SED), el doctor Antonio Pérez, «una pèrdua de pes important pot reduir les complicacions de la malaltia i, fins i tot, arribar a la seva remissió». No obstant, quan la malaltia no està ben controlada pot ser necessari recórrer a l’administració de fàrmacs.

Un altre dels perills de la malaltia és el desconeixement per part de la població dels riscos que pot comportar. En aquest sentit, segons les dades extretes de l’Enquesta Creences i Actituds sobre la Diabetis, realitzada per l’Aliança per la Diabetis de Boehringer Ingelheim i Lilly, només el 14% dels pacients amb DM2 associa la seva malaltia amb el risc cardiovascular i només el 3% de les persones que tenen la patologia associa els infarts amb la diabetis tipus 2.

Un dels principals problemes de la diabetis tipus 2 és la seva alta correlació amb malalties cardiovasculars, una informació rellevant davant la proximitat del Dia Mundial del Cor. De fet, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), entre el 50% i el 80% dels pacients diagnosticats amb diabetis tipus 2 mor per problemes de cor, com infarts de miocardi o ictus. I és que, quan una persona amb diabetis té una malaltia cardiovascular, el seu risc de morir es multiplica per dos comparat amb els qui no tenen cap de les dues patologies.

Les complicacions renals també són molt comunes en pacients amb diabetis tipus 2. Fins i tot, són, al costat de les malalties cardiovasculars, la principal causa de mort en aquestes persones. I és que els sistemes cardiovascular, renal i metabòlic estan interconnectats i les complicacions que puguin sorgir en un dels òrgans poden afectar els altres.

Notícies relacionades

Qualsevol diabetis mal controlada pot portar grans complicacions amb risc de mort malgrat que les més conegudes per la població són els problemes de visió o les amputacions. De fet, al voltant de 25.000 persones moren a l’any per diabetis, segons dades de la Federació Internacional de la Diabetis. En aquesta línia, la pandèmia de la Covid-19 ha afectat negativament en l’aparició de nous casos i l’agreujament dels existents. El doctor Javier Diez, president de la Fundació RedGDPS, dedicada a la formació de professionals de la salut en aquesta malaltia, assenyala que «la situació provocada per la pandèmia ha fet que moltes persones que ja tenien quadros de prediabetis hagin alterat els seus patrons d’alimentació i exercici físic, descontrolant així els seus nivells glucèmics».

Divulgació

Tal com ho veu Diez, «moltes vegades s’entén com una patologia de persones grans i passa més desapercebuda socialment. En aquesta línia, les associacions juguen un paper fonamental». «De vegades, els centres de salut es veuen col·lapsats i a les associacions comptem amb nutricionistes i experts», explica el president de FEDE, Juan Francisco Perán. A més, iniciatives de divulgació social com És diabetis. És la teva vida, de l’‘Aliança per la Diabetis’, impulsada per Boehringer Ingelheim i Lilly, que compta amb el suport de FEDE, SED i RedGDPS, «la idea és conscienciar la societat i els professionals sanitaris que això és un problema seriós. És molt important que aquells que tenen una glucèmia alterada no passin a tenir diabetis i que aquelles persones que ja tenen diabetis siguin tractades des del principi perquè no arribin a desenvolupar complicacions. Es tracta de córrer el rellotge cap enrere de manera que puguem intervenir-hi abans», remarca el president de la Fundació RedGDPS.