90 dies a l’espai

Arriba a la Terra la nau xinesa Shenzhou-12 amb tres astronautes a bord

2
Es llegeix en minuts
EFE

La nau xinesa Shenzhou-12 ha arribat aquest divendres a la Terra amb tres astronautes a bord, procedent de l’estació espacial que el país asiàtic està preparant per tenir operativa l’any vinent.

Les imatges retransmeses en directe per la televisió estatal CGTN van mostrar com la càpsula va tocar terra «de manera vertical» entorn de les 13.34 hora local (05.34 hora GMT) d’avui a la zona d’aterratge de Dongfeng, al desert de Gobi, a la província septentrional xinesa de Mongòlia Interior.

Els astronautes Nie Haisheng, Liu Boming i Tang Hongbo tornen així a la Terra quan es compleixen tres mesos exactes des de la seva posada en òrbita.

Els equips de recepció a Terra van operar la càpsula des de l’exterior al seu aterratge i van realitzar els preparatius necessaris previs al desembarcament dels ‘taikonautes’, com anomenen a la Xina els cosmonautes.

A la seva sortida, seran evacuats de la zona d’aterratge amb destinació a Pequín, on se sotmetran a diverses anàlisis mèdiques, segons CGTN.

Des de la base de control, van apuntar que la tornada s’havia produït de manera exitosa.

90 dies

Segons l’Agència Espacial de Missions Tripulades de la Xina, «el personal de la Shenzhou-12 ha treballat i viscut a l’estació espacial durant 90 dies, un rècord de vida en l’espai en una sola missió per als astronautes xinesos».

Aquest dijous, la Shenzhou-12 va emprendre el viatge de tornada a la Terra després de desacoblar-se de l’estació espacial a les 08.56, hora local (00.56 hora GMT).

Notícies relacionades

El juny passat, els astronautes retornats avui van posar rumb al mòdul central Tianhe (Harmonia celestial en mandarí) per fer treballs de posada al punt de l’estació espacial Tiangong (Palau Celestial), les operacions de la qual està previst que comencin el 2022.

Segons l’agència estatal de notícies Xinhua, l’estació espacial orbitarà la Terra a una altitud d’entre 340 i 450 quilòmetres, i està dissenyada per durar uns 10 anys, tot i que experts citats per la font confien que amb el manteniment adequat pugui aguantar més de 15 anys.