Astronàutica

S’enlaira amb èxit la primera missió tripulada xinesa a l’espai des del 2016

  • Nie Haisheng, Liu Boming i Tang Hongbo treballaran en la preparació de l’estació espacial Tiangong

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La nau espacial xinesa Shenzhou-12 s’ha enlairat avui amb èxit a les 9.22 hores (1.22 GMT) amb tres astronautes a bord en la que és la primera missió tripulada a l’espai del país asiàtic des del 2016. La nau va enlairar-se a l’hora prevista des del centre de llançament de satèl·lits de Jiuqian, al nord-oest del país, a través del coet portador Llarga Marxa-2F, segons les imatges retransmeses en directe per la televisió estatal CGTN.

Està previst que la Shenzhou-12 posi en òrbita els astronautes Nie Haisheng, Liu Boming i Tang Hongbo, perquè participin en els treballs de posada al punt de l’estació espacial Tiangong, que el país asiàtic preveu tenir llesta per al 2022. El pla de la CMSA és que la Shenzhou-12 s’acobli amb la nau de càrrega Tianzhou-2 i el mòdul central Tianhe (‘harmonia celestial’, en mandarí), el qual va ser llançat el 29 d’abril per exercir de control de l’estació espacial Tiangong (‘palau celestial’), que hauria d’estar a punt per començar les seves operacions a finals del 2022.

Els astronautes a bord de la Shenzhou-12 estaran estacionats en aquest mòdul central i es mantindran en òrbita durant tres mesos. El trio treballarà per «verificar les principals tecnologies per construir i operar l’estació Tiangong», va comentar Ji Qiming, director adjunt de la CMSA, a la premsa local.

Notícies relacionades

L’agència té previst realitzar 11 llançaments –quatre dels quals, tripulats– per portar dos mòduls més a la Tiangong, que pesarà en total unes 70 tones. Segons l’agència estatal Xinhua, l’estació espacial orbitarà la Terra a una altitud d’entre 340 i 450 quilòmetres, i està dissenyada per durar uns 10 anys, tot i que experts citats per l’agència confien que amb el manteniment adequat pugui aguantar més de 15 anys.

La Xina ha realitzat fins ara sis missions espacials tripulades, l’última entre l’octubre i el novembre del 2016 amb els dos tripulants de la càpsula Shenzhou-11, que van realitzar una sèrie d’experiments durant un mes al laboratori orbital Tiangong-2.