Única al món

Trobada la primera mòmia egípcia embarassada

  • El descobriment «obre noves possibilitats d’investigació sobre l’embaràs en l’antiguitat i les pràctiques vinculades a la maternitat»

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Científics polonesos han assenyalat aquest dijous que han descobert una mòmia egípcia embarassada, la primera en aquest estat al món, quan feien radiografies de les seves restes de fa 2.000 anys al Museu Nacional de Varsòvia.

«El meu marit Stanislav, egiptòleg, i jo, a l’examinar les imatges radiogràfiques, vam notar a l’úter de la dona morta un quadro familiar per a pares de tres fills: ¡un petit peu!», ha assenyalat davant els periodistes Marzena Ozarek-Szilke, antropòloga i arqueòloga de la Universitat de Varsòvia.

L’anàlisi posterior va revelar el fetus complet i els científics que treballen en el ‘Projecte Mòmia de Varsòvia’ creuen que la dona tenia entre 20 i 30 anys i estava embarassada de 26 a 30 setmanes.

«No sabem per què no van treure el fetus de l’úter de la difunta durant la momificació», assenyala Wojciech Ejsmond, de l’Acadèmia de Ciències polonesa, que també participa en el projecte.

«Realment única»

«Aquesta mòmia és realment única. No hem trobat casos semblants. Això significa que la ‘nostra’ mòmia és l’única trobada al món amb un fetus» dins, ha indicat.

Ozarek-Szilke va plantejar la hipòtesi que hi va haver la intenció d’«amagar l’embaràs [...] o, potser, això tenia cert significat vinculat a les creences sobre el renaixement en el més enllà».

D’acord amb l’estudi dels jeroglífics inscrits en el sarcòfag, al principi es va considerar que la mòmia era la d’un sacerdot que va viure entre el segle I aC i el segle I dC.

Encara més antiga

Els científics, no obstant, ara creuen que podria ser encara més antiga i intenten esbrinar la possible causa de la seva mort.

La mòmia no ha sigut oberta, però una de les radiografies mostra que la dona tenia els cabells llargs i arrissats, que li arribaven fins a les espatlles.

Aquest descobriment ha sigut anunciat a l’últim número del ‘Journal of Archaeological Science’, una revista revisada per un comitè d’especialistes.

Estudi de l’embaràs en l’antiguitat

Notícies relacionades

«És el primer cas conegut d’un cos embalsamat d’una dona embarassada [...]. Això obre noves possibilitats d’investigació sobre l’embaràs en l’antiguitat i les pràctiques vinculades a la maternitat», assenyala l’article.

La mòmia va arribar a Polònia al segle XIX i va passar a formar part de la col·lecció d’antiguitats de la Universitat de Varsòvia. Des de 1917 es conserva al Museu Nacional de la capital polonesa, on s’exposa al públic al costat del sarcòfag.