Pedro Duque no serà el pròxim director general de l’Agència Espacial Europea (ESA)

El científic austríac Josef Aschbacher serà nomenat aquest dijous previsiblement substitut de Jan Wörner

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El científic austríac Josef Aschbacher serà nomenat aquest dijous previsiblement director general de l’Agència Espacial Europea (ESA), un càrrec al qual aspirava el ministre espanyol de Ciència i Innovació, Pedro Duque, segons ha avançat ‘El Mundo’.

Aschbacher és actualment director de Programes d’Observació de la Terra de l’ESA i director del Centre d’Observació de la Terra de l’esmentat organisme internacional (ESRIN), a Itàlia.

L’anunci oficial es farà aquest dijous després del Consell de l’ESA, que es reunirà aquest dimecres i dijous en la que serà la seva sessió número 295, durant la qual l’agència prendrà diverses decisions respecte a l’alta direcció executiva de l’organització, entre les quals, qui serà el nou director general.

Tot i que l’anunci encara no és oficial (l’ESA de moment no s’ha pronunciat respecte a això) fins que es donin a conèixer les votacions aquest dijous, el mateix Aschbacher ha sigut felicitat per un altre dels aspirants al lloc, Christian Hauglie-Hanssen, director general de l’Agència Espacial de Noruega.

«Felicito Josef Aschbacher com a candidat per al càrrec de nou director general de l’ESA. ¡Ben fet! Espero la col·laboració», ha escrit Hauglie-Hanssen a Aschbacher a través de Twitter el 26 de novembre passat. «Estimat Christian, t’agraeixo sincerament aquest missatge. Ets un veritable cavaller. Espero una excel·lent cooperació», ha contestat, per la seva banda, l’austríac.

També ha felicitat a Aschbacher l’exministre britànic d’Universitats, Ciència, Investigació i Innovació, Chris Skidmore: «Enhorabona a Josef Aschbacher com a nominat per ser el pròxim director general de l’ESA, en substitució del superb Jan Wörner». «El meu més sincer agraïment. Necessito contenir la respiració fins al dia de les eleccions el 17 de desembre», li ha contestat el candidat.

El PP critica la pèrdua de «pes internacional» d’Espanya

Al no prosperar la candidatura de Duque per dirigir l’ESA, el líder del PP, Pablo Casado, ha assegurat que Espanya «continua perdent pes internacional» amb el Govern de Pedro Sánchez. «Fracassa la candidatura de Pedro Duque per a l’Agència Espacial després de la derrota de Calviño en l’Eurogrup, la de Laya en l’OMC, Lleó per al Centre de Ciberseguretat i Barcelona per a l’Agència de Meteorologia», ha recalcat Casado, en un missatge en el seu compte de Twitter.

D’aquesta manera, el líder del PP s’ha referit també a dues notícies recents, com el fet que Lleó perdés fa sis dies la votació per acollir la seu del nou Centre Europeu de Ciberseguretat, que acollirà finalment Bucarest després d’imposar-se en la ronda final a Brussel·les.

Notícies relacionades

A més, la setmana passada també es va conèixer que la candidatura de Barcelona per allotjar la tercera seu del Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Termini Mitjà (ECMWF) va quedar finalment en segona posició davant la ciutat alemanya de Bonn, que serà qui aculli aquesta seu europea.

El 30 de juliol passat, el ministre de Ciència i Innovació va confirmar la seva candidatura a la Direcció General de l’Agència Espacial Europea, organització intergovernamental dedicada a la investigació i el desenvolupament de programes espacials, que uneix, els recursos econòmics i intel·lectuals dels seus 22 membres per portar a terme programes i activitats en l’àmbit espacial.

Temes:

Pedro Duque